Weigela

 

Weigela, prakttry, tillhör familjen kaprifolväxter (Caprifoliaceae). Det är ett mindre släkte med bara tiotalet arter av lövfällande buskar från Ostasien.  Bladen är hela och sitter motsatta eller i vissa fall kransställda. Blommorna är femtaliga och trattformade. Frukten är en torr kapsel. Trivs bäst i en någorlunda näringsrik och väldränerad men ej för torr  jord i ett soligt läge. Kan därför kräva vattning under torrperioder. Förökas med frö och sticklingar (sommar och vintersticklingar av toppskott).


W. coraeensis, stor prakttry, kommer från Japan och blir vanligen upp till 2 m hög hos oss. I naturen kan den bli 5 m. Den har ovala blad med fint sågtandad kant och en karakteristisk spetsig ende. De kan bli upp till 12 cm långa. Blommorna är gulvita och rosa. Härdig till zon III.

W. florida, trädgårdsprakttry, kommer från Asien och är en buske som kan bli 2,5-3 m hög hos oss. Arten har ovala blad med kort spets och tandad kant samt rosa blommor. Bladen som har hårig undersida blir upp till 12 cm långa. Blommar på gammal ved. Blommorna sitter vanligen 3-4 tillsammans. Ett antal kultivarer finns i odling. Några exempel är följande: ’Pink Prinsess’  som har ett  kraftigt växtsätt och mörkt rosa blommor. Den blir vanligen bara 1,5 m hög och är härdig till zon III. ’Purpurea’ som har mörkt rosa blommor och mörkt brunröda blad. Höjd som den förra. Härdig till zon V. ’Nana Variegata’  som har vitvariegerade blad och ljust rosa blommor. Det är en lågväxande planta som är härdig till zon III. ’Alba’ har vita blommor.

Weigela florida 870 m.l. (Kurt Stüber)

W. florida (fr. Wikipedia, foto: Kurt Stüber)

 

W. praecox, vårprakttry, är en asiatisk art med rödvioletta blommor och ovala blad. Busken blir i regel upp till 2 m hög. Den har kortskaftade elliptiska blad som kan bli upp till 12 cm långa och drygt hälften så breda. Dessa är håriga på bägge sidorna. Blommorna som är rosa till cerisefärgade kommer på senvåren och sitter i regel 3-5 tillsammans. Finn som variegerad planta. Härdig till zon III (IV).


 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies