Vitis

Vitis (röda druvor) 870

Vitis, tillhör familjen vinväxter (Vitaceae) som innehåller ett sextiotal arter. De har sitt utbredningsområde främst i den norra tempererade zonen. Släktet består av klätterväxter som håller sig fast på underlaget med klätterorgan. Bladen är ofta flikiga och sitter strödda. De små femtaliga blommorna sitter i klasar. Frukten är den välkända druvan. Förökas med frö och sticklingar eller avläggare. Utvalda sorter förökas endast vegetativt om man ha genetiskt identiska plantor.


V. labrusca, labruskavin, är en nordamerikansk lövfällande art med rundade flikiga blad. Den liksom hybrider med andra arter brukar kallas staketdruvor då de inte behöver fastsättas bara de har ett staket e.d. att klättra på. I regel är druvorna blå eller röda men även andra färger förekommer. Tre vanliga kultivarer i odling är ’Eldze’, ’Sukribe’ och ’Zilga’ där den första är minst frosthärdig medans den sista är mest frosthärdig. ’Zilga’ lär klara temperaturer ner mot 40 minusgrader och bör kunna odlas till zon V och eventuellt zon VI. Labruskavin vill till skillnad mot vanlig vinranka ha en kemiskt sur jord. Ett soligt läge är att föredra. Det har rykte om sig att vara  motståndskraftigt mot sjukdomar.

V. vinifera, vinranka, kommer troligen ursprungligen från Europa. Det är denna art som används för merparten av all vinproduktion. Den har odlats i flera tusen år. Det är en lövfällande klätterväxt som håller sig fast m.h.a. kraftiga klätterorgan (klängen). Denna art vill ha en väldränerad och gärna kalkhaltig jord i ett soligt läge. Bäst är om den får växa mot en varm vägg e.d vilket ofta är en förutsättning för att man ska få druvorna att mogna ordentligt. Den har ett djupt rotsystem vilket gör att den kan klara långa torrperioder utan att man behöver vattna den. För frilandsodling finns det vissa utvalda kloner (kultivarer). Några exempel är: Dr. Schmidtmanns sockerdruva som är härdig till zon II och ev. skyddade lägen i zon III, Blå Burgunder som är härdig till zon II och Don Muscat som är härdig i zon I.

Vitis vinifera 570.1

V. vinifera

 


V. × alexanderi, alexandervin, är en hybrid mellan de ovanstående arterna. Odlas som labruskavinet.

 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies