Viola

 

Viola 870

Viola, violer tillhör familjen violväxter (Violaceae) och omfattar ett femhundratal ettåriga och fleråriga örtartade växter. Släket är representerat på de flesta håll i världen. De trivs i allmänhet på lite skuggiga och fuktiga platser. Förökas med frö och i många fall delning.


V. calcarata, sporrviol, är en liten oftast blåblommig perenn ört från Alperna men finns även med gula. Bladen är runda till avlångt skedformiga. Flera underarter har beskrivits.

V. cornuta, hornviol, är en tuvformig liten art som kan bli 2-3 dm hög. Bladen är äggrunda med naggad kant. Blommorna är violetta. Den kommer från Pyrenéerna men finns förvildad på några platser i Sverige. Härdig till minst zon IV.

V. gracilis, balkanviol, är en liten ört med äggrunda blad och mörkt violetta blommor. Härdig till minst zon IV.

V. odorata, luktviol, är en liten flerårig ört som kommer från Europa, asien och Nordafrika. Den växer vild i Syd- och Mellansverige. Bladen år ofta hjärtformade och blommorna är violetta. Härdig till minst zon VI.

Viola odorata (teckn.) 870

 


V. tricolor, styvmorsviol, kommer från Europa inklusive Sverige. Arten är vanligen ettårig (annuell) men kan ibland bli flerårig. Bladen är ovala till lansettlika och blommorna är vanligtvis flerfärgade men kan även vara enfärgat vita eller violetta. Kan användas som stenpartitväxt.

Viola tricolor 870

V. tricolor

 

 

V. × wittrockiana, pensé, är en vanlig sommarblomma som uppstått via flera korsningar. Den blir upp till 25 cm hög. Blommorna är stora och finns i ett antal olika kulörer. De är tvååriga plantor. De trivs bra i både lite skuggiga lägen som full sol. Se bara till att de får tillräckligt med vatten.

Viola x wittrockiana (Pensé) 870

V. × wittrockiana

 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies