Viburnum

 

Viburnum, olvon, tillhör familjen desmeknoppsväxter (Adoxaceae tid. caprifoliacaea). Släktet omfattar nära 200 arter av lövfällande och städsegröna buskar och små träd. Flertalet arter kommer från Asien och Nordamerika. De har blad som oftast sitter motsatta.  De små femtaliga blommorna sitter flockvis i grenändarna. De flesta arterna är inte så kräsna på jorden bara den är rimligt väldränerad. Flertalet föredrar soliga lägen.Förökas med frö och sticklingar. En art V. opolus (skogsolvon) växer vild i Sverige.
V. carlesii,
luktolvon, är en ostasiatisk lövfällande buske som blir ca 1,5 m hög och vid. Bladen är fint tandade, äggformiga, spetsiga och upp till 7-8 cm långa. Undersidan är hårig. Blommorna som vanligen kommer tidigt på säsongen är vita med rödaktig utsida. De runda små frukterna är nästan svarta. Härdig till åtminstone zon V.

V. davidii, gaffelolvon,är en liten städsegrön buske som sällan blir mer än 1 m hög. Den blir i allmänhet något bredare än den är hög. De läderartade bladen har tre karakteristiska markerade parallella nerver. De blir mellan 8-15 cm långa och 2,5-5 cm breda. De små blommorna är vita och frukten blå. Den förekommer vild i västra Kina. Härdig till zon II.

Viburnum davidii 870.2

V. davidii

 

V. farreri (syn. V. fragrans), kejsarolvon, är en relativt liten kinesisk lövfällande buske som blommar på bar kvist. Är vädret milt kan den börja blomma redan i december men oftast så blommar den under den tidiga våren. De små blommorna är vita och/eller rosa. Bladen på denna art är relativt små och har en ådring som påminner om den på rynkolvon. Härdig till minst zon IV.

Viburnum farreri 570.1

V. farreri

 

V. lantana, parkolvon, är en upp till 5 m hög lövfällande buske från Europa, Asien och Afrika. Den har ovala blad som kan bli drygt 10 cm långa och nästan lika breda. Blommorna är vita. Härdig till zon VII.

V. opulus, skogsolvon, kommer från Europa inklusive Sveriga samt Nordafrika. Det är en lövfällande upp till 4 m hög buske med vanligen treflikiga breda blad. Blommorna är vita och sitter gruppvis i flata kvastlika samlingar. Blommor vanligen på försommaren. Härdig till zon VII.

Viburnum opulus (teckn.)  870

V. opulus


V. rhytidophyllum, rynkolvon, är en städsegrön buske från Kina. Den kan bli åtminstone tre meter hög och har vackert hängande rynkiga blad. De är läderartade och i regel 15-20 cm långa och en tredjedel så breda. De grova grenarna är brunhåriga. Blommorna är små och något gulaktiga. Härdig till zon II (III).

Viburnum rhytidophyllum 570.1

 V. rhytidophyllum

 


V. setigerum,
är en månggrenad lövfällande buske från Kina som kan bli drygt 3 m hög i lämpligt klimat. Bladen är relativt stora och påminner något om dem hos rynkolvonet men är mera spetsiga i änden. Arten har vita blommor och röda frukter. Kultivaren ‘Aurantiacum’ har dock orangefärgade frukter.Den trivs bra i både sol och halvskugga. Härdigheten är ofullständigt känd men den bör klara sig åtminstone till zon III.

Viburnum setigerum 870

 V. setigerum

Tillbaka

Denna sajt använder cookies