Veronica

 

 

Veronica, veronika, är ett släkte som tillhör familjen grobladsvxter (Plantaginaceae tid. Scrophulariaceae). Det omfattar ca 300 ettåringar och perenner. De flesta arterna kommer från den norra tempererade zonen. Veronica är nära släkt med  Hebe  som är städsegröna buskar från bl.a. Nya Zeeland. Flertalet arter trivs bra i ordinär trädgårdsjord i ett soligt läge. En del vill dock ha torrare förhållanden. Nedanstående arter är perenna och tillhör den första kategorin. Kan förökas med frö, delning och sticklingar.V. chamaedrys, teveronica, är en europeisk, ca 2 dm hög ört som förekommer i stora delar av Sverige. De motsatta ovala bladen är tandade. Den får blå blommor på försommaren.

Veronica chamaedrys (Polen) 870

V. chamaedrys


V. filiformis, tråd- eller murveronica, är en lågväxande och mattformande perenn från bl.a. Mindre Asien. den finns förvildad på sina ställen i Europa och även här i landet. Bladen är små och runda med vågformad kant. Den har ljusblå blommor.


V. gentianoides, porslinsveronica, är en storväxt art från mellan östern som kan bilda mattlika bestånd. Den har elliptiska blad som kan bli nära decimetern långa och ljusblå blommor. Ett antal varieteter har beskrivits.

V. teucrium (syn. austriaca v. teucrium), är en europeisk art som kan bli nära metern hög. Den har ovala tandade blad och mörkblå blommor.

Veronica teucrium (teckn.) 870

 V. teucrium

Tillbaka

Denna sajt använder cookies