Verbascum

 

Verbascum, kungsljus, tillhör familjen lejongapsväxter (Scrophulariaceae) är ett släkte med runt 300 arter av tvååriga eller fleråriga perenner. De har sin utbredning i Europa och Asien. De trivs bäst i en väldrä- nerad sandjord i full sol. Förökas med frö, delning samt rotsticklingar.


V. olympicum, jättekungsljus, är en upp till 2 m hög perenn med stora långsträckt ovala blad. Blomställnin- gen är stor, grenat kandelaberaktig och blommorna är gula. Den blommar under      högsommaren och in i sensommaren. Härdig till minst zon VI.

V. phlomoides, läkekungsljus, är en tvåårig ört som påminner om den förra arten men blir bara hälften så hög. Den växer vild i Sydsverige.

Verbascum phlomoides (teckn.) 870

V. phlomoides

 

V. phoeniceum, violkungsljus, är en dryga halvmetern hög perenn med avlånga, något blanka blad. Blomfärgen varierar och finns bl.a. i violett, rosa, gult och vitt. arten växer i Europa samt västra Asien. Härdig till minst zon VI.


V. thapsus, vanligt kungsljus, är likt läkekungsljuset en inhemsk tvåårig art. Den har stora filtludna blad och gula blommor.

Verbascum thapsus (teckn.) 870

 V. thapsus

Tillbaka

Denna sajt använder cookies