Tulipa

Tulipa 871.2

Tulipa, tulpaner, tillhör familjen liljeväxter (Liliaceae). Det finns runt hundratalet arter och man finner dem i delar av Europa, Afrika och Asien. De vanliga trädgårdstulpanerna är hybrider och det finns en uppsjö av namnsorter. De är i allmänhet mera lättodlade än de rena arterna. Hybriderna odlas bäst i en väldränerad jord i ett soligt läge. Tulpaner kan planteras ut sent på hösten så länge som det inte finns någon tjäle. De planteras lämpligen på ett djup som är ca tre gånger lökens höjd. Tulpaner är i regel härdiga till åtmin- stone zon V-VI. Förökas med frö och sidolökar.


T. sylvestris, vildtulpan, är en upp till ca 4 dm hög art med få smala blad och gula blommor. Blommar vanligen i maj-juni. Den sprider sig mest vegetativt och är ingen flitig blommare. Arten kommer från södra och centrala Europa samt Nordafrika men finns förvildad här i landet på en del håll. Trivs även under rätt skuggiga förhållanden.

T. tarda, flocktulpan, är en asiatisk art med gula blommor med vit spets. Blommorna är fullt utslagna endast i solsken. Den kan bli 2-2,5 dm hög och har talrika smala ganska mörkt gröna blad. Utmärkt för användning i ett stenparti.

T. turkestanica, dvärgtulpan, är en småväxt art från Centralasien. Den blir i regel bara 2 dm hög. De relativt smala bladen är grågröna och blommorna är vita. Den kan få upp till ett tiotal blommor på varje stjälk. Kan blomma redan i februari. Vanligen en ganska kortlivad art.

Tulipa sp. 570.1 130424

 Tulipa sp.


Tillbaka

Denna sajt använder cookies