Tsuga

 

Tsuga, hemlock, tillhör familjen tallväxter (Pinaceae). Släktet omfattar bara ett tiotal arter av städsegröna barrträd som kommer från Nordamerika och Asien. De växer koniskt eller oregelbundet. Barren är korta och platta och sitter solitärt. De små äggformade kottarna sitter ned-hängande. De föredrar en lätt kemiskt sur jord som är någorlunda väldränerad men fuktighetshållande. Förökas med frö eller sticklingar på hösten med klack.T. canadensis,
hemlock, kommer från sydostligaste Kanada och östra USA där den kan bli upp till 30 m hög. Här hemma blir den dock aldrig så stor. Denna art grenar sig sällan utan har i regel en rak uppåtväxande stam. Den breda kronan är oftast konisk. Barren har två ljusa band på undersidan. Härdig till zon III. Det finns ett antal kultivarer i odling. ’Nana’ är en mycket småväxt och tät planta medans ’Pendula’ har hängande skott.

Tsuga canadensis med Adelges tsugae 870 m.l. (Michael Montgomery)

T. canadensis med insektsangrepp (Adelges tsugae) (foto: Michael Montgomery)

 

T. diversifolia, nordjapansk hemlock, påminner mycket om den förra arten men har större kottar och är troligtvis något härdigare.


T. heterophylla, västamerikansk hemlock, kommer från den Nordamerikanska västkusten från norra Kalifornien norrut ända upp till mellersta Alaska. Den kan bli drygt 50 m hög men här i landet blir den på sin höjd 25-30 m. Den har ett koniskt växtsätt med något hängande grenar.
Barren är mörkgröna, upp till 2 cm långa och har två ljusa band på undersidan. Relativt snabbväxande och skuggtålig. Härdig till zon III.

Tsuga heterophylla, Thuja plicata & Gaultheria shallon 870 m.l. (ChrisStubbs)

 Tsuga heterophylla, Thuja plicata & Gaultheria shallon (foto: Chris Stubbs)

Tsuga heterophylla 870

T. heterophylla?

Tillbaka

Denna sajt använder cookies