Trillium

Trillium sp. 870.4

Trillium, treblad, tillhör familjen ormbärsväxter (Melanthiaceae). Släktet består av ett femtiotal arter som kommer från Asien och Nordamerika. Detta släkte utmärker sig av att endast ha tre kortskaftade blad samt en solitär blomma. Bladen är antingen helgröna eller marmorerade. Till formen är de i regel breda och ofta nästan runda med en spetsig ände. De är nedvissnande perenner med en tjock knölliknande jordstam. Bör odlas i en någorlunda väldränerad jord, gärna med lågt pH-värde. Artena trivs i regel bäst i skugga/halvskugga. Förökas med frö eller med delning. Trillium är generellt motståndskraftiga mot sjukdomar.

T. cuneatum, stort paddtreblad, kommer från sydöstra USA och har vackert marmorerade blad. Blomman är mörkröd och kommer vanligen under senvåren. Bör kunna klara sig åtminstone till zon III.

Trillium cuneatum 870

T. cuneatum

 

T. erectum, purpurtreblad, kommer från östra Nordamerika och har helgröna nästan runda blad. Arten är uppdelad i två varieteter: v. erectum och v. album. Den första har mörkröd till något violett blomma medans den senare har vit. Anses härdig till zon VI.

Trillium erectum 871.2

T. erectum v. erectum


T. grandiflorum, stort treblad, som kommer från östra Nordamerika har vita blommor och mörkgröna blad. Den växer relativt långsamt och blir ca 3 dm hög. Härdig i större delen av landet. T. recurvatum, kommer från delar av centrala och östra USA. Den har ovala marmorerade blad och mörkröda blommor. Härdig till zon VI.

T. grandiflorum

 

 

T. recurvatum, kommer från delar av centrala och östra USA. Den har ovala marmorerade blad och mörkröda blommor. Bör vara härdig i stora delar av landet.

Trillium recurvatum 870 (Douglas W. Jones)

 T. recurvatum (foto: Douglas W. Jones)

Tillbaka

Denna sajt använder cookies