Thuja

 

Thuja, tuja, är ett litet barrträdssläkte tillhörande cypressfamiljen (Cupressaceae). Det består av endast fem eller sex arter. Barren är fjällika och påminner om den hos Chamaecypris (ädelcypresser). Fröplantor har dock nållika barr. Thuja har har upprätta kottar till skillnad mot Chamaecyparis. Dessa växter trivs i de flesta jordar men den bör inte vara för torr och bäst är det om den är något kemiskt sur. Förökas med frö och förvedade sticklingar på senvintern. Rotbildningshormon kan då behövas.


T. occidentalis, tuja, växer i nordöstra USA och sydöstra Kanada. Det är ett långsamväxande träd som i sällsynta fall kan bli nära 40 m högt i naturen. Hos oss sällan mer än 15 m. Den orangebruna barken flagnar i strimmor och ger den ett karakteristiskt utseende. Under vintern blir trädet en brunaktig färg. Härdig till zon IV.

Thuja occidentalis 570.1

T. occidentalis

 

T. orientalis, orientalisk tuja, kommer från Kina och kan där bli 20 m hög, i Sverige knappt hälften. Tyvärr är denna art bara härdig i zon I. Snarlik den förra arten.

T. plicata (syn. T. gigantea), jättetuja, har sutt ursprung i västligaste USA och Kanada där den i sällsynta fall kan bli 75 m hög. Det är ett smalt konformigt tätvuxet och snabbväxande träd. Dock blir den förhål- landevis bredare i kronan när den blir äldre. Barren är glansigt mörkgröna och doftar starkt. Den är härdig till zon III.

Thuja plicata 870.2

T. plicata

Thuja plicata in Meares Island British Columbia 870 m.l. (Rob Dabal)

 Thuja plicata i Meares Island, British Columbia (foto: Rob Dabal)


Tillbaka

Denna sajt använder cookies