Taxus

 

Taxus, idegranar, tillhör familjen idegransväxter (Taxaceae). Släktet består bara av knappt tiotalet städesegröna träd och buskar som alla är giftiga. Dessa barrväxter växer långsamt och är i regel långlivade. Till skillnad mot de flesta andra barrväxter så har kottarna ombildats till bärliknande sk. fröhylle. Dessa innehåller endast ett frö. Barren är platta och lansettformade.
Idegranarna växer vilda i Europa, Asien, Nordafrika och Nordamerika. Idegranar trivs bäst i väldränerade jordar i halvskuggiga lägen. Förökas med frö och sticklingar.


T. baccata, idegran, är en stor buske eller ett medelstort träd som förekommer vild i Europa inkl. Sydsverige, delar av norra Afrika och Västasien. Det kan i sällsynta fall bli drygt 25 m högt men oftast betydligt lägre. Här i landet blir den sällan mer än några meter hög. Idegranen har  platta och upp till 4 cm långa och 3 mm breda barr. Barren är mörkgröna på ovansidan och ljusare på undersidan. De sitter som i spiral på grenarna. Arten är tvåbyggare (dioik).   Den kan klara sig till zon III och även zon IV i skyddade lägen.

Taxus baccata 870 m.l. (Frank Vincentz)

T. baccata (foto: Frank Vincentz)

 

T. cuspidata, japansk idegran, kommer från Ostasien och kan bli upp till drygt 15 m hög i naturen. I Sverige dock lägre. Den har ett mera oregelbundet växtsätt än ovanstående art men är annars mycket likartad. Den är härdig till zon IV. Två underarter finns beskrivna: ssp. cuspidata och ssp. nana där den senare är betydligt mera småväxt.


T. x media (T.baccata x cuspidata), hybrididegran. Det finns många utvalda former av denna hybrid. Dessa är generellt härdiga till zon IV.

 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies