Spiraea

 

Spiraea, spirea är ett släkte i familjen rosväxter (Rosaceae) med nära 100 arter. De är i regel lövfällande buskar och de flesta arterna kommer från norra halvklotet. De små blommorna är oftast vita men även rosa förekommer. Bladen sitter strödda. Det är vanligt att de skjuter rotskott. En del arter har förvildat sig i Sverige. Spirea är inte speciellt kräsna på jord men växer bäst om inte jorden är alltför väldränerad och mager. De har ett ganska ytligt rotsystem och är därför något känsliga för torka. De trivs i allmänhet bäst i soliga lägen men kan ofta fungera bra även i halvskugga. Förökas med frö eller sticklingar. Spirea tål beskärning bra.


S. betulifolia, björkspirea är en asiatisk art som vanligen blir meterhög. Busken har en vackert rund form och blommar med vita blommor i klasar under sommaren. De 3-4 cm långa bladen är äggrunda och fintandade. I allmänhet härdig i hela landet.

Spiraea betulifolia 570.2

S. betulifolia 

 

S. japonica, praktspirea. Denna japanska buske kan bli drygt 1,5 m hög och har spetsigt äggrunda blad som blir 7-8 cm långa och knappt hälften så breda. Blommorna är vackert rosa.
Det finns dock kultivarer med vita blommor. Arten är härdig i nästan hela landet.

S. thunbergii, thunbergspirea, är en liten buske från Kina som bara blir 1,5 m hög i regel. Bladen är smalt lansettlika och upp till ca 4 cm långa. Blommorna är vita.

S. x arguta, brudspirea, är en gammal hybrid mellan S.multiflora och S. thunbergiis som kan bli ca 2 m hög. Den har tunna  bågböjda grenar och små blad som bara blir 3-4 cm långa och knappa hälften så breda. Blommorna är vita. Anses härdig till zon VI.


 

 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies