Sorbus

Sorbus (bär) 870

Sorbus, rönnar och oxel, är ett släkte i familjen rosväxter (Rosaceae). Antalet arter i släktet är otillräckligt känt då olika uppgifter florerar men det torde vara över 100 stycken. Det är lövfällande träd som återfinns på norra halvklotet. I regeltrivs de bra i en normal humusrik trädgårdsjord i ett någorlunda soligt läge. Fröförökas.


S. aucuparia, rönn, är ett parbladigt litet träd från Europa, Mindre Asien och Sibirien. Arten förekommer som vild i större delen av Sverige. Det är ett ganska litet träd som oftast blir runt 15 m högt med rund krona och parbladiga blad. Dessa blir omkring 20 cm långa och har 10-15 avlånga och tandade småblad. De små blommorna är vita och de små bären röda. Härdig i hela landet. Det finns ett flertal kultivarer såsom ’Fastigiata’ pelarrönn och ’Pendula’ hängrönn.

Sorbus aucuparia 870 m.l. (4028mdk09)

S. aucuparia

 

S. decora, praktrönn, är en art från östra Kanada och nordöstra USA. Den blir inte fullt så stor som den vanliga rönnen. Den är parbladig och har mörkgröna avlånga och tandade småblad. Undersidan är dock ljusare. Bladskaften är vackert röda. Blommorna ör vita och frukterna röda. Härdig till zon VII.


S. domestica, äppelrönn, är en art från Europa, Nordafrika och Mindre Asien. Den blir ungefär lika stor som den vanliga rönnen och har snarlika blad som denna med skillnaden att de ofta har flera småblad. Frukterna är större än hos vanlig rönn och ofta är gröna på skuggsidan och röda på solsidan. De kan även vara brunaktiga. Härdig till zon IV.

S. intermedia, oxel, har hela flikiga blad till skillnad mot de i odling vanliga sorbusarterna. Den växer vild i norra Europa inklusive Sverige. vanligen upp till 10 m hög med blad som kan bli decimeterlånga. Den orange frukten är något avlång. Kan användas som häckväxt. Härdig till zon  V eller VI.

Sorbus intermedia 870

S.intermedia

 

S. koehneana, pärlrönn, är en kinesisk buskartad rönn som bara blir 3 m hög och inte fullt så bred. De parbaldiga bladen kan ha upp mot 25 småblad. Dessa är lansettformade och tandade. De små frukterna är vita. Härdig till zon V.

 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies