Sedum

 

Sedum, tillhör familjen fetbladsväxter (Crassulaceae). Detta välkända stora släkte med suckulenta växter har numera delats upp på ett antal nya släkten som Hylotelephium, Phedimus, Petrosedum, Oreosedum, Breitungia m.fl. Dock räknas ett antal arter fortfarande in i släktet Sedum. Här nedan presenteras även arter som numera tillhör andra släkten. De är mestadels lättodlade växter och trivs i de flesta fall i en väldränerad jord i ett soligt läge. Trots att de i regel är mycket torktåliga så klarar många arter även rätt så fuktiga miljöer. Utvecklas bäst i öppna och soliga lägen. Förökas med frö och sticklingar. Vinterhärdighet är god hos nedanstående arter.


Breitungia oregana (tid. Sedum oreganum), oregonfetknopp,  kommer från västra Nordamerika och är en något upprätt art med små ovala och mycket suckulenta blad. De plantor som säljs i handeln blir ofta vackert röda i soliga lägen. Blommorna är gula. Kan ibland vara knepig att få att trivas i trädgården. Två varieteter finns beskrivna: v. oregana och v. tenue.

Breitungia oregana (Sedum oreganum) 570.1

Breitungia oregana

 

Clausenellia ternata (tid. Sedum ternatum), kommer från östra Nordamerika och är en lågväxande art med små gröna rosetter av suckulenta blad. De små blommorna är vita. Föredrar något skuggiga lägen men klarar sig även bra i full sol bara det inte blir alltför torrt.

Clausenellia ternata

Clausenellia ternata


Hylotelephium anacampseros, (tid. Sedum a.), cirkelfetblad, är en europeisk krypande art med något upprätta skott. De grågröna till turkosfärgade bladen sitter i rosett. Blommorna är rosa.

Hylotelephium anacampseros 570.1

Hylotelephium anacampseros

 

Hylotelephium cauticola, (tid. Sedum c.), liten kärleksört, är en ostasiatisk nedvissnande krypande suckulent perenn med mörkrosa blommor. Den har rundade motsatt blad som sitter i toppen på de nedliggande stammarna. Det finns ett antal utvalda kultivarer med olika bladfärger.

Hylotelephium cyaneum, (tid. Sedum c.), är en nedvissnande suckulent perenn från Ostasien med nästan runda, platta strödda blad som finns i ett flertal färger. Blommorna är rosa till ljust rödvioletta.

Hylotelephium cyaneum (Sedum c.) 570.1

Hylotelephium cyaneum

 

Hylotelephium ewersii, mongoliskt fetblad, är en asiatisk krypande art med grågröna blad och rosa blommor. De runda, platta bladen är oskaftade och sitter motsatta. Blommorna är femtaliga. Kan ibland påträffas förvildad här i landet.

Hylotelephium populifolium, (tid. Sedum p.), är en suckulent halvbuske från Sibirien som med tiden kan bli 3-4 dm hög. De gröna bladen har tandad kant och fälls på hösten. Blommorna är vita eller rosa.

Hylotelephium popelifolium (Sedum p.) 570.1

Hylotelephium populifolium


Petrosedum montanum,
(tid. Sedum m.), kommer likt nedanstående art från Europa och är även mycket lik denna. Den finns både med gråblå som gröna blad. Blommorna är gula.

Petrosedum montanum ssp. montanum 570.1

Petrosedum montanum

 

Petrosedum rupestre, (tid. Sedum r. Sedum reflexum), stor fetknopp, är en krypande art med barrformiga gröna blad. Den har sitt utbredningsområde i europa inkl. Sverige. Blommorna är gula. En mycket tålig art som även växer på ganska fuktig mark och även i rätt skuggiga lägen.


Phedimus obtusifolius (tid. Sedum obtusifolium) är en attraktiv art med små rosetter med ovala suckulenta blad. Inför blomningen sträcker sig rosetten uppåt. Efter blomningen går den i vila och ser nästan död ut. Arten är känslig mot för mycket vinterväta. Blommorna är rosa.

Phedimus obtusifolius 570.1 Phedimus obtusifolius 570.2

Phedimus obtusifolius 

 

Phedimus takesimensis (tid. Sedum takesimense) är en halvt upprät och nedvissnande suckulent perenn från Ostasien med ovala tandade och köttiga blad. Den har gula blommor.

Phedimus takesimensis (Sedum takesimense) 570.1

Phedimus takesimensis

 

Sedum acre, gul fetknopp, är en för de flesta välkänd inhemsk art med små grenar som sitter tätt med sammanpressade suckulenta blad. Arten förekommer även på många andra håll i Europa. Blommorna är femtaliga och i regel gula. Kan av någon anledning vara svår att få att trivas i trädgården trots att man försöker ge den optimala växtförhållanden.

Sedum acre 870.2

Sedum acre

 

Sedum album, vit fetknopp, förekommer likt den förra arten vilt i Sverige. Dock är den inte lika allmänt förekommande som denna. Den vita fetknoppen förekommer även i många andra områden  i den norra tempererade zonen. Den har krypande rotslående stammar och runda eller valsformade köttiga blad. Det är en mycket variabel art och bladen kan vara ljust till mörkt gröna eller mörkröda. De femtaliga blommorna är vita. Där den trivs kan den snabbt breda ut sig och bilda stora mattor.

Sedum laxum, kommer från västra Nordamerika. Det är en mycket vacker och variabel art med krypande växtsätt. De strödda spadformade bladen har ofta en vacker turkos eller gråblå färg. Dock förekommer den även med gröna blad. Blommorna är ofta ljusgula eller tonade i rött. Även vita blommor förekommer. Fem olika varieteter finns beskrivna. De härdigaste och mest lämpade för vårat klimat bör vara v. laxum och v. heckneri.

Sedum laxum Sedum laxum (blommor) 570.1

Sedum laxum

 

Sedum obtusatum, är snarlik S. laxum och växer även den i västra Nordamerika. Fyra varieteter finns  beskrivna.

Sedum spathulifolium, kalifornisk fetknopp, kommer även den från västra Nordamerika. Det är en mattbildande art med små rosetter av suckulenta blad. Det finns ett ganska stort antal kultivarer med olika bladfärg. Blommorna är i regel gula. Två varieteter finns beskrivna: v. spathulifolium och v. pruinosum. Den sistnämnda är inte så härdig.

Sedum spathulifolium `Capa Blanca´ 570.1

 Sedum spathulifolium ’Capa Blanca’ 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies