Saxifraga

 

Saxifraga, bräckor, tillhör saxifragafamiljen (Saxifragaceae) och är välkända stenpartiväxter.  Släktet består av flera hundra ettåriga, tvååriga och perenna växter från den norra tempererade zonen. Vanligen sitter de enkla bladen i rosett. De är i allmänhet städsegröna. Vissa arter har blad som är något suckulenta. En del är förvedade nere vid basen. Blommorna är i regel femtaliga men vissa arter saknar dock kronblad. Botaniker har indelat detta släkte i ett antal sektioner för att göra det mera överskådligt. De flesta arter finner sig till rätta i en väldränerad jord och gott om sol. Det finns dock arter som kräver en kalkfri jord med lågt pH och en del trivs bäst i skuggiga lägen. Förökas med frö och sticklingar. Nedanstående arter har god vinterhärdighet.


S. callosa, tungbräcka, har rosetter bestående av ganska mörkt grågröna mycket smala och något böjda blad. Blommorna är vita. Blommar i regel i maj-juni. Trivs i både sol och halvskugga i en väldränerad jord. Arten kommer från Sydeuropa.

S. cotyledon, fjällbrud, kommer bl.a. från Pyrenéerna och angränsande områden, Island samt de skandinaviska fjällen. Den får ganska stora bladrosetter som består av avlånga läderartade blad som  mjukt mjukt avrundade i änden. kanten är fint tandad. Blommorna, som är vita sitter på en hög grenad blomställning. Blommar vanligen under högsommaren. Den vill ha en väldränerad jord i ett soligt läge.

Saxifraga cotyledon 'Southside Seedling' 570.1

 S. cotyledon ’Southside Seedling’ 

 

S. cuneifolia, slöjbräcka, är en lågväxande marktäckande art som har små rosetter bestående av mjukt i änden avrundade något suckulenta blad. Rosetterna är endast 3-4 cm i diameter. Slöjbräckan kommer från Sydeuropa. Blommorna är små och vita. Denna torktåliga art vill ha en väldränerad jord i ett soligt läge.

Saxifraga cuneifolia 570.1

S. cuneifolia

 

S. exarata, är en ovanlig art med djupt flerflikiga blad. De små rosetterna bildar mattor. Blommorna är vita, ljusgula eller rödtonade. Blommar vanligen under högsommaren. Denna art kommer från Europa och Mindre Asien. Trivs bra i ett soligt läge och en väldränerad jord.

Saxifraga exarata (trol.) 570.1.2

S. exarata?

 

S. hypnoides, mossbräcka, är en europeisk mattbildande art som finns förvildad på sina håll här i landet. Som det svenska namnet antyder så ser bladverket mosslikt ut. Den har små rosetter bestående av många smala blad. Blommar i regel på försommaren. Blommorna är vita. Trivs bäst i skuggiga eller halvskuggiga inte alltför torra lägen. En vanlig kultivar i handeln är ’Egemmulosa’

S. longifolia, praktbräcka, kommer från Pyrenéerna och angränsande områden. Den får normalt endast en stor rosett som dör efter blomningen (monokarp). Ibland kan den dock få mer än en rosett. Rosetten består av många långa och smala blad som är spetsiga i änden och kan bli upp till 2 dm i diameter. Den höga blomställningen är konisk och bär vita blommor. Det brukar ta 4-7 år innan en planta blommar. Kan i regel endast förökas med frö. Odlas bäst i en väldränerad jord i ett soligt läge.

Saxifraga longifolia 570.1

S. longifolia 

 

S. oppositifolia, purpurbräcka, förekommer i större delen av Nordamerika men även i Europa, Sibirien och Grönland inklusive de svenska fjällen. Denna arten bildar kompakta mattor av små rosetter. Bladen är ganska mörkt gröna samt brett ovala och spetsiga. Blommorna är mörkt rosa som sitter solitärt på korta stjälkar. Denna art tycker om ganska fuktiga förhållanden.

Saxifraga oppositifolia 870 m.l. (Kim Hansen)

S. oppositifolia (foto: Kim Hansen)

 

S. paniculata, silverbräcka, kommer från nordöstra USA, stora delar av Kanada, Grönland samt delar av Europa och Asien. Det är en låg marktäckande art med ganska små rosetter.
Bladen är fint sågtandade och omvänt lansettformade med mjukt rundad ände. De är även något uppåtriktade i änden. De vita blommorna sitter på en svagt grenad blomställning.
Blommar vanligen i maj-juni. silverbräckan vill ha en väldränerad jord i ett soligt läge. 

Saxifraga paniculata 570.1

S. paniculata

 

S. umbrosa, skuggbräcka, kommer från pyrenéerna. Det är en mattbildande art med stora, ganska platta bladrosetter. Bladen är lätt suckulenta och grovt tandade. Blommorna är vita. Kultivaren ’Clarence Elliott’  har dock  rosa blommor. Denna art vill ha en väldränerad jord och trivs bra i ganska skuggiga lägen. Dock växer den bra även i full sol.

Saxifraga umbrosa `variegata´ 570.1

 S. umbrosa variegata

Tillbaka

Denna sajt använder cookies