Saponaria

 

Saponaria, såpnejlikor, tillhör familjen nejlikväxter (Caryophyllaceae). Det är ett litet släkte med ett tjugotal arter från Sydeuropa och delar av västra Asien. Släktet består av ettåriga, tvååriga och fleråriga örtartade växter. De är i allmänhet inte så kinkiga med jorden och trivs i sol eller halvskugga. Förökas med frö och delning. Nedanstående arter är perenner.


S. ocymoides, liten såpnejlika, är en lågväxande art från höglänta områden i medelhavsområdet. Den har ett krypande växtsätt och har ganska mörkt gröna ovala blad samt rosa blommor som sitter i knippen. Vanligen blommar den från juli och fram till september eller så. Arten är härdig i hela landet.

S. officinalis,
såpnejlika, kommer från Europa och Västasien och har förvildat sig i Sverige. Det är en upprättväxande perenn som kan bli nära metern hög och har smalt äggrunda blad. Blommorna är ljust rosa. Härdig i hela landet.

S. pumilio (
syn. Silene pumilio), är en liten kuddformad art från bergen i Sydeuropa med mycket smala barrliknande blad och rosa blommor.

Saponaria pumilio (syn. Silene Pumilio) (teckn.) 870

 S. pumilio

 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies