Sambucus

 

Sambucus, fläder, tillhör familjen desmeknoppsväxter (Adoxaceae tid. Caprifoliaceae). Släktet består bara av ett fåtal arter. Det rör sig om lövfällande buskar och träd. De finns vildväxande både på norra och södra halvklotet. Arterna är parbladiga och bladen sitter motsatta. De små femtaliga blommorna sitter i klasar. De har bärliknande frukter. De har inga stora krav på jorden och trivs i rimligt soliga lägen. Förökas med frö och vintersticklingar.


S. canadensis, kanadafläder, är en 3-4 m hög och bred buske från Nordamerika. Bladen är vanligen uppbyggda av 7 småblad som är avlångt lansettformade. På vissa individer kan bladen vara kraftigt sågade. Blommorna är ljust gula. Kultivaren ’Aurea’ har vackert gula blad. Arten är härdig till zon IV.

Sambucus canadensis 570.1

S. canadensis med djupt sågade blad i förgrunden

 

S. nigra, fläder, är ett träd eller buske som har sin hemvist i Europa, Mindre Asien samt Nord-afrika. Det kan bli upp mot 10 m högt men oftast lägre. Bladen på denna art är snarlika den förra. De små blommorna som är vita till gulaktiga sitter i knippen. Dessa slår ut i juni-juli. Flädern är härdig till zon V.

Sambucus nigra 870 (wikipedia)

S. nigra (foto: Wikipedia)

Sambucus nigra 870 m.l. (Willow)

S. nigra (foto: Willow)

 

S. racemosa, druvfläder, är en buske eller litet träd på maximalt 4 m. Den kommer från Europa och Västasien och finns förvildad i Sverige, Bladen är lite smalare än hos ovanstående arter. Blommorna är gulgröna. Det finns ett flertal varieteter och underarter av S. racemosa. Härdig till zon VI.

Sambucus racemosa 570.1

S. racemosa

 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies