Rudbeckia

 

Rudbeckia, rudbeckia, tillhör familjen korgblommiga växter (Asteraceae tid. Compositae). Det rör sig om ett förhållandevis litet släkte med ettåriga och perenna plantor från Nordamerika med knappa 25 arter. De har upprätta stjälkar som kan solitära eller flera. Förökas genom delning och frösådd.


R. hirta (syn. R. bicolor), sträv rudbeckia, är en art som kan bli halvmetern hög. I naturen förekommer den som både ettåring, tvååring och perenn. Den har avlånga lansettlika blad och gula blommor. Finns förvildad här i landet. Fyra varieteter är beskrivna. Den är utbredd i nära nog hela USA.

Rudbeckia hirta 870

R. hirta

 

R. laciniata, höstrudbeckia, återfinns över stora delar av USA samt sydvästra Kanada. Denna art kan bli upp till 3 m hög i naturen men hos oss något mindre. De stora avlånga bladen är ibland grovt tandade. Den blommar från sensommaren och in i den tidiga hösten. Blommorna är gula. Fyra varieteter är beskrivna.


R. fulgida, strålrudbeckia, är en perenn art från östra Nordamerika som kan bli drygt meterhög. Den sprider sig med hjälp av utlöpare. Den har stora gula blommor. Sju varieteter är beskrivna.

 

Rudbeckia sp. 870 m.l. (mois de juillet) Rudbeckia sp. (foto: mois de juillet)

 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies