Rosa


Rosa 872.2

Rosa, rosor, som tillhör familjen rosväxter (Rosaceae) hör till de vanligaste och mest uppskattade trädgårdsbuskarna. Släktet består av ca 200 arter av städsegröna och lövfällande buskar och de återfinns i norra halvklotets subtropiska och tempererade områden.
De arter som odlas här i landet är lövfällande. Rosor är parbladiga och bladen sitter strödda. Stammarna och grenarna är i regel rikligt försedda med taggar. Det finns cirka 200 rena arter i naturen. Blommorna är i ofta stora och finns i många färger. Det är till stor del hybrider som odlas och det finns en uppsjö. Rosor trivs i en väldränerad jord och de vill i regel ha ett soligt läge. Dessa växter förökas i regel med okulering. Det innebär att en bladknopp placeras under barken på en lämplig grundstam. Rena arter kan förökas med frö och ibland sticklingar. Rosor beskärs bäst tidigt på våren. Här nedan beskrivs ett antal rena arter. I övrigt hänvisas till speciallitteraturen.

R. canina, stenros, är en inhemsk klättrande art som även finns i andra delar av Europa, Asien, Nordamerika samt Nordafrika. Den har ovala tandade småblad och rosa blommor. Härdig till zon VI.

R. carolina, carolinaros, kommer från östra Nordamerika och är en buske med mörkt bladverk och rosa blommor. Den blir vanligen ca 1,5 m hög. Härdig till zon V.

R. foetida, turkisk gulros eller persisk gulros, är en buske på upp till 2 m med matta till halvblanka blad. Blommorna är gula. Drabbas ibland av svartfläcksjuka. Arten är härdig till zon VI. Kultivaren ’Bicolor’ har orangeröda blommor med gult svalg.

R. gallica, provinsros, förekommer bl.a i södra och centrala Europa och är en tät buske som kan bli runt 2 m hög. De gröna eller rödaktiga stammarna har sparsamt med taggar. Småbladen är grågröna, äggformade och spetsiga och tandade. Blommorna som blir 5-6 cm i diameter är i regel mörkt rosa. Det finns ett antal utvalda kultivarer. Härdig till zon V eller VI.

R. glauca
(syn. R. rubrifolia), daggros, är en europeisk buskros med vackert blågrå blad med röda mittnerver. Bladen består av 5-7 småblad. Busken blir sällan över 2 m hög. Grenarna är rödbruna. Blommorna är relativt små och mörkt rosa med vitaktigt svalg. Finns förvildad på sina håll här i landet. Härdig till zon VII.

R. majalis, kanelros, är en mindre buske som sällan blir mer än meterhög med kanelbrun stam täckt med många små taggar. Småbladen är ovala och är något håriga på undersidan. Blom- morna är runt 5 cm stora och mörkt rosa. Blommar i regel tidigt på säsongen. Växer vild i Europa inklusive Sverige och öster ut till Sibirien. Relativt skuggtålig. Härdig i större delen av landet.


R. rugosa, vresros, är en upp till ca 2 m hög buskros från Ostasien. Den är rikt grenad med ett utbrett växtsätt. Grenarna är rikt beväpnade med raka taggar. Arten är rotskottsbildande. Små- bladen är ganska mörkt grön, blanka, något rynkiga med tydliga nerver. Formen är avlångt ovala med tandad kant. Blommorna är i regel mörkt rosa men även vita förekommer, och har en diameter på ca 5 cm. Trivs i mycket väldränerad sandjord. Arten är förvildad i Sverige. Härdig i hela landet.

 Rosa sp. 871

 Rosa sp.

Rosa 570.1

Hybridros

 

 Tillbaka

Denna sajt använder cookies