Rodgersia


Rodgersia, rodgersia, är ett litet släkte som tillhör saxifragafamiljen (Saxifragaceae) och har sin hemvist i Asien. Det rör sig här om perenner med stora blad. R. podophylla, R.aesculifolia och R. pinnata är de vanligaste arterna i odling. De tycker om en ganska kraftig jord men den måste även vara rimligt väldränerad, och kräver mycket vatten under sommaren, speciellt om de står soligt. Rodgersia trivs dock bäst i skugga/ halvskugga. Förökas med frö och delning.


R. aesculifolia, kastanjerodgersia, kommer från Kina och kan bli ca 1,5 m hög och bred. Som det botaniska namnet antyder så är bladverket likt det på hästkastanj (Aesculus). De består i regel av 6-7 småblad och blir bronsfärgade om de står lite soligt. Bladen kan bli 40-50 cm i diameter. De små blommorna är ofta vita eller ljust rosa och sitter samlade i en blomställning. Härdig i hela landet.

R. pinnata, fingrad rodgersia, kommer också från Kina och blir ungefär lika stor som R. aesculifolia men har lite mindre blad. De består vanligen av 5-9 småblad. Den är inte lika härdig som den förra och brukar anges som en zon IV växt.

R. podophylla, bronsrodgersia, har stora 5-7 delade bronsfärgade blad. Småbladen är flikiga.
Den blir knappt meterhög och ännu bredare. Blommorna är vitaktiga. Härdig i större delen av landet. Kan dock vara känslig mot sen vårfrost.

Rodgersia podophylla & R. aesculifolia 570.1

R. podophylla och R. aesculifolia


Tillbaka

Denna sajt använder cookies