Robinia

 

Robinia, robinia, är ett mindre släkte med lövfällande träd och buskar från Nordamerika. Släktet tillhör familjen ärtväxter (Fabaceae). De är parbladiga och bladen sitter strödda. Blommorna som sitter i hängande klasar är typiska ”ärtblommor” dvs. av fjärilstyp och frukten en balja. Robinior är i regel snabbväxande. De trivs bäst i väldränerade sandjordar. Många arter skjuter tyvärr rotskott. Förökas med frö och rotskott.


R. hispida, rosenrobinia, är en liten buskartad växt som bara blir manshög. Småbladen på denna robinia är mera avlånga än hos nedanstående art. Blommorna är rosa. Rosenrobinian saknar taggar. Den skjuter gärna rotskott. Rosenrobinian är bara härdig till zon II.

R. pseudoacacia, robinia men kallas ibland falsk acacia. Arten kommer från östra USA och kan i extrema fall nå 50 m höjd i naturen. Hos oss blir den på sin höjd hälften så hög. Kronan är gles och luftig. Bladen byggs upp av 10-20 något ovala, grågröna och matta småblad. Blommorna är vita och sitter på en hängande blomställning som blir upp till 15 cm lång. Det kan vara upp till 25-30 blommor på en blomställning. Grenarna är försedda med ganska kraftiga taggar. Klarar sig i mycket magra jordar då den likt de flesta ärtväxter har kvävefixerande bakterier på sina rötter. Det finns ett antal utvalda kloner av arten (kultivarer) i plantskolorna. Robinian är härdig till zon III men kan ibland även ses växa i milda delar av zon IV.  Små plantor på några decimeter eller mindre är betydligt ömtåligare mot kyla. Förökas med rotskott eller frö.

Robinia pseudoaccacia 570.3

 R. pseudoacacia

Tillbaka

Denna sajt använder cookies