Ribes

Ribes, ripsar, är ett släkte med ca 150 arter som tillhör familjen ripsväxter (Grossulariaceae). En del botaniker anser dock att släktet bör tillhöra saxifragafamiljen (Saxifragaceae). Dessa arter förekommer på norra halvklotets tempererade områden. De är i regel inte så kinkiga på jorden men den bör inte vara alltför mager. Plantera i ett rimligt soligt läge. De kan förökas med frö och sticklingar samt avläggare.


R. alpinum, måbär, är en liten lövfällande buske som i regel bara blir 1-1,5 m hög. Den har små något glänsande 3-flikade blad. Blommorna som sitter i klasar är ljust gula och kommer i regel i maj-juni. Bären är röda. Arten är tvåbyggare (dioik). Den växer vild i stora delar av Europa inklusive Sverige. Härdig i hela landet.

R. aureum, gullrips, är en lövfällande buske som återfinns i större delen av USA samt södra Kanada. I naturen kan den bli 3 m hög men i regel mindre hos oss. Den har flikiga blad och gula blommor i klasar. Frukten är svart. Härdig till zon VII.

R. nigrum, svarta vinbär, är en lövfällande och aromatiskt doftande buske från Europa och Asien inklusive Sverige. Den har handflikiga blad med 3-5 flikar. Bladen är upp till ca 5 cm långa och ungefär lika breda. Busken blir vanlige ca 1,5 m hög och lika vid. Arten blommor under försommaren. Blommorna är små och grönaktiga eller röda. De mycket mörka bären används till  saft, sylt, gelé och vinframställning. De är rika på c-vitamin (askorbinsyra). Den blommar på fjolårsskotten så den bör inte beskäras alltför kraftigt. Härdig i större delen av landet.

R. rubrum, röda vinbär, är en lövfällande buske med 3-5 fingrade blad och röda bär. Den kommer från Europa inklusive Sverige. Den blir ungefär lika stor som svarta vinbär. För bättre skörd bör den beskäras på hösten. De ger bär på årsskotten så de klarar att beskäras kraftigt. De härdigaste sorterna i odling är härdiga till zon VI.

Ribes rubrum (teckn.) 870

R. rubrum

 


R. sanguineum, rosenrips, är en lövfällande buske från västra Nordamerika. Den kan bli 4 m hög i naturen men lägre hos oss. De handflikiga bladen har 5 flikar och blir upp till ca 7 cm långa och breda. De små blommorna som sitter i samlingar är vackert rödvioletta. De följs sedan av ljusblå bär. Den trivs bra i både sol och halvskugga. Härdig till åtminstone zon III.

Ribes sanguineum 570.1

R. sanguineum

 

R. uva-crispa, (syn. R. grossularia), krusbär, kommer från Europa inklusive Sverige samt delar av norra Afrika och Asien. Det är en liten lövfällande buske med 3-5 fingrade och något håriga blad. Dessa slår ofta ut redan i april. Den gröna ovala frukten är större än hos de flesta andra arter i detta släkte. Det finns många namnsorter och de härdigaste går att odla t.o.m. zon V.

 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies