Rhodiola

 

Rhodiola, tillhör familjen fetbladsväxter (Crassulaceae) och ar ett släkte som till stor del består av suckulenter. De kommer från norra halvklotets kallare delar. En art växer vild i Sverige: rosenrot (R. rosea). Antalet arter i släktet varierar stort beroende på källan. De flesta arter är nervissnande perenner men det finns även städsegröna. Dessa växter är i allmänhet lätta att odla och trivs bra i ett någorlunda väldränerat stenparti i ett soligt läge. Härdigheten är i regel mycket god. Förökas med frö och sticklingar.


R. integrifolia, röd rosenrot, räknas ibland som en underart till R. rosea. Den påminner mycket om denna men har vanligen röda blommor. Den röda rosenroten växer vild i USA och Asien.

R. kirilowii, smalbladig rosenrot, är en upprätt nedvissnande art med smala barrliknande blad.
Arten kommer från Asien.

R. pachyclados (syn. Sedum p.) rosettfetblad, kommer från Afganistan and Pakistan och är en städsegrön, krypande och mattbildande art med turkosfärgade blad i rosett. Bladen är
karakteristiskt trelobade i änden. De små blommorna är femtaliga och vita.

Rhodiola pachyclados 570.1

R. pachyclados

 

R. rhodantha, ljusröd rosenrot, kommer från USA (området kring klippiga bergen) och är en upprättväxande och nervissnande suckulent perenn. Den har smalt ovala suckulenta blad som sitter runt stjälkarna. Blommorna är i regel rosa men kan även vara grönaktiga eller vita.R. rosea,
rosenrot, förekommer på många håll på norra halvklotet inkl. Sverige. Det är en upprättväxande och nedvissnande suckulent perenn med avlånga blad utmed stjälkan. Dessa kan vara gröna eller blågrå. Blommorna är gula. Roten luktar som rosor och därav har den fått sitt svenska namn. Flera varieteter finns beskrivna. Rosenrot används inom alternativmedicinen och anses bl.a. kunna motverka trötthet och därmed förbättra den fysiska prestationsförmågan.

Rhodiola rosea 570.1

 R. rosea 

 

R. saxifragoides (syn. Sedum trollii), är en liten asiatisk städsegrön art med ovala köttiga blad och vita blommor.

Rhodiola saxifragoides 570.1

  R. saxifragoides

 

R. semenowii, axrosenrot, är en upprätt nedvissnande art från Asien med smala barrliknande blad. Bladen sitter så tätt att stammarna får ett korvliknande utseende. Höjden på plantan varierar från ca 30-60 cm. Blommorna är vita eller röda.

R. semenowii 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies