Pulsatilla

 

Pulsatilla, sippor, tillhör familjen ranunkelväxter (Ranunculaceae). Det finns ett trettiotalarter och som kommer från Europa, Asien och Nordamerika. De är perenner med ofta en kort jordstam. De håriga bladen är flikiga. En del botaniker vill räkna detta släkte som ett undersläkte till släktet Anemone. De trivs bäst i ett soligt läge och är i allmänhet inte så kinkiga när det gäller vilken jord de växer i. Förökas med frö eller delning.


P. alpina, alpsippa, återfinns i södra Europas bergsområden. Bladen är ljust gröna och mycket flikiga. Blommorna som kommer tidigt på våren är vita och skålformade. Den går på sina ställen på nivåer över 2500 m.ö.h. och är således mycket härdig. Flera underarter har beskrivits.

P. pratensis (
syn. Anemone pratensis), fältsippa, är en hårig nedvissnande art med mörkt violetta hängande blommor. Den blir ca 2 dm hög. Den förekommer vild i södra Svealand och Götaland.

P. vernalis, mosippa, är en europeisk art som även finns i Sverige. Arten är städsegrön och har ganska bredflikiga läderartade blad. Blommorna är vita på insidan och violettonade på utsidan. Härdig till minst zon VI.

P. vulgaris, backsippa, är en inhemsk art som är fridlyst i Sverige och även i länder i Mellaneuropa. Den har likt fältsippan violetta blommor och ludna blad. Det finns dock plantor med vita blommor. Blommar vanligen i april-maj.

Pulsatilla vulgaris, Prag bot. 870

 P. vulgaris i Prags botaniska, Tjeckien


 Tillbaka

Denna sajt använder cookies