Primula

 

Primula, vivior, tillhör familjen primulaväxter (Primulaceae) och är ett stort släkte med flera hundra arter. Det rör sig i regel om småväxta perenner med vackra blommor. Många arter vill ha det fuktigt och klarar inte torka. Odla dem därför i en ganska kraftig jord. Dock måste dräneringen vara rimlig. En del arter kräver en kemiskt sur jord. Ett någorlunda soligt läge är att föredra för de flerta primulor. Gullvivan tillhör detta släkte (Primula veris). Förökas i regel med frö eller delning.’


P. denticulata, bollviva, kommer från Himalaya och har avlånga tandade blad. Blommorna sitter i klotrunda samlingar på flera decimeter höga upprät blomställningar. Dessa är violetta. Denna vårblommande perenn föredrar en fuktig jord i halvskugga. Härdig till zon IV.

P. farinosa,
blåviva, är en art från Europa och norra Asien som även finns här i landet. Den har något avlånga vitmjöliga blad i rosett och violetta blommor som sitter i runda samlingar på en upprätt blomställning.

Primula farinosa 871

P. farinosa

 

P. florindae, sommarviva, är en storväxt asiatisk art som kan bli drygt halvmetern hög. Den har  äggformade blad och hängande blommor. De är vanligen gula men det finns former med orange eller röda. Blommar i regel i juli-augusti. Långlivad. Härdig till zon VII.


P. veris, gullviva, har avlånga, något skrynkliga och oregelbundet tandade  blad i rosett samt gula blommor på en ganska hög blomställning. Denna art som förekommer i Europa och Asien växer även vild i Syd- och Mellansverige. Härdig till åtmonstone zon V.

Primula veris 870 m.l. (WikedKentaur)

P. veris (foto:(WikedKentaur

 

P. vialii, hyacintviva, är en kinesisk art med lansettlika blad som sitter i rosett och höga blomställningar där blommorna bildar en kolvliknande samling. Blommorna är ljust violetta och blomknopparna är vackert mörkröda. Den trivs bra i sol eller halvskugga. Härdig till zon III.

Primula vialii 870

P. vialii 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies