Potentilla

 

Potentilla, potentilla eller fingerörter, tillhör familjen rosväxter (Rosaceae) och innehåller runt 500 arter. Det finns både ettåriga, tvååriga, perenner samt buskar. De allra flesta är örtartade perenner. Stora flertalet arter kommer från norra halvklotet. De flesta artena trivs i allmänhet bäst i en väldränerad sandjord i ett soligt läge. Perenna arter förökas med frön samt delning och de buskartade med frön och sticklingar. Nedanstående arter är perenner.


P. atrosanguinea, blodfingerört, är en dryga halvmetern hög perenn från Himalaya. Bladen är tredelade och småbladen är rundade med tandad kant. De påminner om jordgubbens blad. Den blommar ofta i juli-september. Blommarna är mörkkröda. Det finns ett flertal kultivarer.

P. aurea, guldfingerört, är en gulblommig europeisk art med femfingrade blad där småbladen är avlånga och tandade. Den blir på sin höjd 20 cm hög. passar bra i ett stenparti e.d.

P. erecta, (syn. P. tormentilla), blodrot, är en liten ört som bara blir 3-4 dm hög. Bladen är trefingrade där varje ”finger” är grovt tandad. De relativt små blommorna är gula. Arten finns representerad i nästan hela landet, i andra nordliga delar av Europa samt Asien.

Potentilla erecta (P.tormentilla) (teckn.) 870

P. erecta

 

P. fruticosa, ölandtok, har flyttats till släktet Dasiphora.


P. nepalensis, indisk fingerört, är en halvmeterhög asiatisk perenn. Den har femfingrade blad där småbladen är smala och avlånga. Blommorna är vanligen mörkrosa. Det finns ett flertal kultivarer. Den anses härdig till zon V.

 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies