Polygonatum

 

Polygonatum, rams, tillhör familjen sparrisväxter (Asparagaceae) och består av ett 50-tal arter. De är nedvissnande perenner med krypande jordstam. De enkla stjälkarna är upp till metern långa. De oskaftade bladen sitter ofta strödda men förekommer även i kransar. Blommorna hänger ner på långa skaft som sitter i bladvecken. De sitter solitärt eller i mindre klasar. Blommorna är i regel vita eller grönvita. Frukten är ett bär. Tre arter förekommer vilt i Sverige: P. verticillatum, kransrams, P. odoratum, getrams och P. multiflorum, storrams. Rams trivs bäst i en fuktig, humusrik jord med hygglig dränering i sol eller halvskugga.


P. biflorum, kommer från de centrala och östra delarna av USA samt sydligaste Kanada. Det är en lågväxande art med ovala strödda blad och vitaktiga till gulgröna blommor som sitter flera tillsammans. Bäret är nästan svart. Bör kunna klara sig i större delen av landet.

P. hookeri, dvärgrams, är en lågväxande art som bara blir maximalt 10 cm hög. Den kommer från Himalaya. Arten har violetta blommor. Blommar i regel i maj-juni. Den är troligtvis bara härdig i Sydsverige. Med vintertäckning bör den kunna odlas i lite kallare områden.

P. multiflorum, storrams, är en rätt så storväxt art som kan bli nära metern hög, med nedböjda stjälkar och ovala blad som sitter strödda. De grönvita blommorna som sitter flera tillsammans kommer på försommaren. Den förekommer vild i Europa och Asien inklusive Sverige.
Härdig i hela landet.

Polygonatum multiflorum 870 m.l. (Sten Porse)

P. multiflorum (foto: Sten Porse)

 

P. odoratum, getrams, är en lågväxande art med böjda stjälkar och ganska breda ovala blad. Blommorna som kommer på försommaren är grönaktigt vita. Förutom att växa vild i Sverige förekommer den på andra platser i Europa samt Asien. De giftiga bären är nästan svarta. Härdig i hela landet.

Polygonatum odoratum 870

P. ododratum

 

P. pubescens, kommer från nordöstra USA samt södra Ontario och Quebec i Kanada. Den har en ganska upprätt stjälk och kan bli upp mot metern hög. Den har ganska ljusa ovala och strödda blad. Blommorna är vitaktiga och bären mörkröda. Bör vara härdig i hela landet.


P. verticillatum, kransrams, är en närmare metern hög art med långsmala kransställda decimeterlånga blad och grönaktigt vita blommor som kommer på sommaren. Frukten är ett mörkrött bär. Arten kommer från Europa och Asien inklusive Sverige. Härdig i hela landet.

P. x hybridum (P. multiflorum x P.odoratum., jätterams, kan bli närmare metern hög. Den har bågböjda stjälkar och stora ovala blad. En variegerad form finns i odling med vita bladkanter. Härdig i hela landet.

 

 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies