Polygala

 

Polygala, jungfrulin, tillhör familjen jungfrulinväxter (Polygalaceae) och är ett släkte som omfattar ca 500 arter. De återfinns på de flesta platser på jorden. Det rör sig om perenner, buskar och träd. Blommorna påminner lite om ärtblommor. Dessa växter trivs i regel i en fuktig humusjord i halvskugga. P. chamaebuxus vill dock ha bättre dränering och mera solljus.  Förökas med frö, sticklingar och delning.


P. calcarea, kalkjungfrulin, är en lågväxt nedliggande perenn med vanligen blå blommor och smalt elliptiska blad. Vita eller rosa blommor förekommer dock. Växer vild i södra och centrala Europa.

P. chamaebuxus, vår herres strumpor, är en lågväxande städsegrön halvbuske med europeiskt ursprung. De små bladen är avlångt äggrunda. Blommorna är vita medans kultivaren ’Grandiflora’  har violetta och gula. Blommar på senvåren till försommaren. Sur jord och halvskugga eller sol behöver den för att frodas. Härdig åtminstone till zon III.

Polygala chamaebuxus (teckn.) 870 Polygala chamaebuxus 570.1

P. chamaebuxus

 

P. vulgaris, jungfrulin, är en lågväxt perenn med smalt lansettlika blad. Blommorna finns i färgerna blå, vitt och rosa. Arten växer vilt i Syd- och Mellansverige.

Polygala vulgaris (teckn.) 870

P. vulgaris


 Tillbaka

Denna sajt använder cookies