Pieris

 

Pieris, buskroslingar, tillhör familjen ljungväxter (Ericaceae) är ett litet släkte med bara ett tiotal arter. Det rör sig om kompakta städsegröna buskar, träd och klätterväxter. Blommorna är små och urnformiga och sitter i blomställningar. Frukten är en kapsel. Släktet är representerat i Nordamerika och Ostasien. De har ungefär samma krav som de flesta Rhododendron, d.v.s. en kemiskt sur jord samt halvskugga. Dock klarar de även soliga lägen, speciellt i milda områden då inte risken för tjältorka är så stor. Förökas med frön och sticklingar.


P. floribunda, amerikansk buskrosling, har sitt utbredningsområde i östra USA där den kan påträffas på hög höjd. Det är en 1,5-2 m hög buske med elliptiska till ovala läderartadeblad som blir upp till 6-7 cm långa och mindre än hälften så breda. Blommorna är vita och kommer på våren. Den är härdig till zon IV och eventuellt zon V i skyddade lägen.

Pieris floribunda 570.2

P. floribunda

 

P. formosa, kommer från bl.a. Kina, Nepal och Bhutan och är en stor buske som kan bli 10 m i naturen. Hos oss blir den dock inte alls lika stor. Den har fintandade och smalt lansettlika blad. De nya bladen som kommer upp i början av säsongen är vackert ljusröda. De blir dock gröna längre fram på säsongen. Blommorna är vita och kommer på senvåren. Härdig till minst zon II.


P. japonica, japansk buskrosling, blir bara 2-3 m hög här i landet men kan i sällsynta fall nå upp mot 10 m höjd i naturen. Denna art härstammar från Kina, Taiwan och Japan och har ovala till lansettlika blad som kan bli upp till decimetern långa, dock vanligen betydligt mindre. De nya bladen på våren är först röda. Även denna art har vita blommor. Härdig till zon I (II).

Pieris japonica 570.1.2

P. japonica

 

P. nana, dvärgbuskrosling, är en småväxt art med små ovala relativt breda blad och vitaktiga blommor. Den kommer från Nordostasien. Härdigheten är ofullständigt känd men med tanke på dess utbred- ningsområde bör den kunna odlas en bra bit upp i landet.

Tillbaka

Denna sajt använder cookies