Picea

 

Picea, granar är i allmänhet lättodlade och trivs i jord som gärna har ett lågt pH-värde. Plantera dem i ett soligt eller halvskuggigt läge. De tillhör familjen tallväxter (Pinaceae). Det finns ca 30-35 arter på norra halvklotet. Det är städsegröna barrväxter med konisk växt. Kottarna är till skillnad mot ädelgranarna nedhängande. Fröförökas.


P. abies, vanlig gran, återfinns i Europa och västra Ryssland och växer i nästan hela Sverige. Arten kan i sällsynta fall bli drygt 50 m hög. Barren är relativt korta och styva. Det finns en del kulturformer i odling.

Picea abies (teckn.) 870

P. abies

 

P. breweriana, slöjgran, är en amerikansk art som växer i ett litet område i norra Kalifornien och sydligaste Oregon. Den kan där bli 40 m hög men betydligt mindre i Sverige p.g.a. av våra korta svala somrar. Det är ett tätt konformat träd med vackert nedhängande grenar. Barren är smala och ofta något böjda. Kottarna är bruna och upp till 12 cm långa. Härdig till zon III eller IV.


P. glauca, vitgran, kommer växer i större delen av Kanada samt norra USA. I naturen kan den bli drygt 30 m hög men blir mindre här i landet. De grågröna barren är relativt korta. Härdig till zon VI. P. glauca ’Conica’ (sockertoppsgran) är en mycket tät och långsamväxande kultivar.

Picea glauca 'Conica'  570.1

P. glauca ’Conica’ 

 

P. pungens, blågran, är en nordamerikansk gran som har sitt utbredningsområde från Arizona och New Mexiko i söder till Wyoming i norr. Den växer på upp till 3000 m höjd. På grund av sitt ursprung i mycket torra områden så klarar den torka och värme mycket bra. Den kan bli 50 m hög i naturen men betydligt lägre vid odling här i landet. De spetsiga baren är vackert gråblå till blågröna. Kottarna blir drygt 10 cm långa. Härdig till zon VI.

P. omorika, serbisk gran, är en art från Balkan som kan bli ca 20 m högt och har en relativt smal krona. Barren är ganska korta, mjuka och trubbiga i änden. Härdig till zon III.

P. sitchensis,
sitkagran, är en gran från västligaste USA och Kanada. Den kan där bli över 80 m hög. Den har vassa platta barr.

 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies