Penstemon

 

Penstemon, tillhör familjen grobladsväxter (Plantaginaceae tid. Scrophulariaceae). Detta stora släkte omfattar i huvudsak perenner men även buskar och halvbuskar. Blommorna är tvåläppiga. Bladen på dessa arter sitter strödda. De kommer huvudsakligen från Nordamerika. Generellt vill Penstemon ha väldränerad jord i soliga eller halvskuggiga lägen.  Förökas med frö eller delning.


P. barbatus, skäggpenstemon, är en upprätt perenn där bladen sitter i basala rosetter. De röda blom- morna kommer på höga blomställningar. Dock finns det kultivarer med andra blomfärger. Denna art kommer från Sydvästra USA.

Penstemon barbatus 870

P. barbatus?

 

P. newberryi,  juvelpenstemon, är en långsamväxande halvbuske från västra USA med ovala blad och mörkrosa blommor. Växer ofta på klippor. Plantan blir i regel inte mera än 25-30 cm hög.

Penstemon newberryi 870 m.l. (Dawn Endico)

P. newberryi (foto: Dawn Endico)

 

P. ovatus, hjärtpenstemon, är en perenn  med blå blommor på höga blomställningar. Den blommar i regel i juni-juli. Bladen är brett lansettformiga och tandade.

P. pinifolius, barrpenstemon, är en lågväxande och mattbildande art från västra Nordamerika med smala tubformade orangeröda blommor. Bladen är smala och barrliknande. Den växer ofta i mycket torra omgivningar i naturen, t.ex. New Mexico.

Penstemon pinifolius 'Wisley Flame' 570.1

 P. pinifolius ’Wisley Flame’ i familjen Johnérs trädgård i Torsås

 

P. rupicola, klippenstemon, är en mattbildande och vintergrön halvbuske som kommer från USA:s västkust. Bladen är tandade och brett ovala och upp till 2 cm långa. Den växer ofta på klippor. Blommorna är ljust rödvioletta.


P. smallii, är en perenn som kan bli 70-80 cm hög med ganska smala lansettformade blad och blåvioletta blommor.

 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies