Papaver

 

Papaver, Vallmo, tillhör familjen vallmoväxter (Papaveraceae). Släktet som består av ettåriga, tvååriga samt fleråriga växter och innehåller nära hundratalet arter. De har sin utbredning i flera världsdelar. Vallmo trivs bäst på en väldränerad och solig plats. Förökas genom delning eller frö. Här avhandlas endast perenna arter.


P. nudicaule, sibirisk vallmo, är en dryga halvmetern hög perenn med flikiga blad som sitter rosettformigt nertill och har vita, gula eller orange blommor. Den återfinns i arktiska områden på norra halvklotet och är härdig i hela landet.

P. orientale (syn. p. pseudoorientale), jättevallmo, kommer från området runt Mindre Asien och Kaukasus. Den håriga stjälken kan bli meterhög och de djupt flikiga bladen runt 25 cm i längd. Blommorna som i regel är rödorange kan bli upp mot 15 cm i diameter. Blomningen varar i regel bara i tre-fyra veckor. Perenn. Det finns kultivarer med andra blomfärger. Härdig i hela landet.

P. somniferum, opiumvallmo, är en ettårig upprättväxande art med ganska djupt flikiga blad och stora blommor som kan bli upp till decimetern i diameter. Blommorna finns i färgerna vitt, rosa, rött och violett. Kronbladen har i regel en svart fläck längst ner mot basen. Frukten är en stor, rund grågrön kapsel. Fröna används i matlagning, framför allt som krydda på matbröd. Växten används även för opiumfram- ställning. Arten blir i regel 70-80 cm hög.

Papaver somniferum 870 m.l. (Bresson Thomas)

 P. somniferum (foto: Bresson Thomas)

 


Tillbaka

Denna sajt använder cookies