Paeonia

 

Paeonia, pioner, tillhör familjen pionväxter (Paeoniaceae). Dessa välkända arter är antingen perenner eller buskar. Det finns ett trettiotal arter som kommer från Sydeuropa, Asien och Nordamerika. De är i allmänhet lättodlade och långlivade. Pionernas blad är dubbelt trefingrade. De har stora och vackra blommor som ofta är röda. Blommorna har fem foderblad och mellan fem och tio kronblad. Rötterna är oftast grova. Det förekommer både rena arter och hybrider i odling. Pioner trivs generellt i en någorlunda väldränerad men fuktighetshållande och näringsrik jord. De trivs bra i ett soligt eller lätt skuggat läge. Perenna arter förökas med frön samt delning medans de buskpionerna förökas med frö.


P. lactiflora, luktpion, kommer från Ostasien och är en perenn art som kan bli 7-8 dm hög. Den
har enkla eller fyllda blommor som kan bli ca 10 cm i diameter. Blomningstiden är vanligen juni-juli. Denna art är härdig i hela landet. Det finns många kultivarformer av denna art.

P. mlokosewitschii,
svavelpion, är en mycket vacker perenn art med blågrå till blågröna blad och ljust gula blommor. Blomningen kommer som regel någon månad tidigare än hos ovanstående art. Den blir normalt 60-70 cm hög. Härdig till minst zon II. Den kommer från Kaukasus med omnejd.

P. suffruticosa, buskpion, är en asiatisk lövfällande buske som blir upp till 1,5 m hög eller så.
Bladen är dubbelt 3-5 delade. Blommorna finns i vitt, rosa och rött och kan bli upp mot 15 cm i diameter. Det finns dock kultivarer med ännu större blommor, t.ex. ’Rockii’. Blommar vanligen i maj-juni. Anses härdig till zon V.

P. tenuifolia,
dillpion, är en relativt lågväxande art från Sydosteuropa och Kaukasus samt intilliggande områden. Den har långa och mycket smala blad. Blommorna är röda, enkla och upp till decimetern i diameter. Blir maximalt ca 50 cm hög. Härdig i hela landet.

Paeonia × festiva (P. officinalis x P. peregrina), bondpion, är en upp till 50-60 cm hög perenn hybrid med mörkgröna blad och stora enkla blommor. Dessa finns i vitt, rosa och rött.

Paeonia sp. 870 Paeonia sp. 871

Peonia sp.


 Tillbaka

Denna sajt använder cookies