Oxalis

 

Oxalis, tillhör familjen oxalis- eller harsyreväxter (Oxalidaceae) och innehåller runt 800 arter. Man finner dem på de flesta ställen på jorden. Det rör sig om ettåriga eller fleråriga örter. Dessa växter har femtaliga klockformade blommor och ofta trefingrade klöverliknande blad. Frukten är en avlång kapsel. I allmänhet trivs de i en väldränerad jord i sol eller halvskugga/ skugga beroende på art. Nedanstående arter är perenner.


O. acetosella, harsyra, som förekommer vild i stora delar av Sverige har krypande jordstam och trefingrade städsegröna blad som ofta har ett rödaktigt bladskaft. Blommorna som sitter solitärt är i regel vita med en svag violett ådring. Blommar på senvåren eller försommaren. Arten blir knappa decimetern hög och är mattbildande. Denna art trivs på ganska skuggiga platser i inte alltför mager jord. Känslig för uttorkning.

Oxalis acetosella (teckn.) 870 Oxalis acetosella 870

 O. acetosella

 

O. adenophylla, sandoxalis, kommer från södra Sydamerika och är en lågväxande art med  mångfingrade grågröna blad och ljust violetta blommor. Blommar vanligen på senvåren eller försommaren. Denna art föredrar soliga lägen och en väldränerad sandjord. Vissnar ner på hösten. Anses härdig till zon V.


O. enneaphylla, klippoxalis, är snarlik sandoxalisen och kommer också från de södra delarna av Sydame- rika. Är även ungefär lika vinterhärdig och odlas på samma sätt.

 O. enneaphylla

Tillbaka

Denna sajt använder cookies