Ornithogalum

 

Ornithogalum, stjärnlökar, tillhör familjen sparrisväxter (Asparagaceae) men har tidigare räknats till liljefamiljen. Det finns närmare 200 arter i detta släkte som kommer från södra Europa och södra Afrika samt Asien. Dessa lökväxter har smala blad som kommer upp före blomningen. Lökarna är omgivna av tunna lökfjäll. De små blommorna sitter i täta samlingar på en upprätt bladlös blomställning. De trivs i en väldränerad humusjord i ett soligt läge. Flera arter finns förvildade här i landet.


O. candicans (tid.Galtonia candicans), kaphyacint, har långa smala och något köttiga upprättväxande blad som kan bli 70-80 cm långa. Blommorna är halvstora, vita och klockformiga och sitter på en hög blomställ- ning. Härdig i zon I men bör kunna klara sig i kallare zoner om man täcker den ordentligt på hösten. Kräver en mycket väldränerad jord och man kan för säkerhets skull lägga en takpanna t.ex. på hösten för att skydda mot vinterfukt. Arten kommer från Sydafrika.

Ornithogalum candicans (Galtonia c.)

O. candicans

 

O. nutans, aftonstjärna, kommer från Europa och kan bli upp mot halvmetern hög och har för släktet ganska breda blad och förhållandevis stora vita till grönvita blommor. Blommar på försommaren. Finns förvildad på sina håll i Sverige. Härdig till zon IV.


O. umbellatum, morgonstjärna, är en lågväxt art med smala blad med en vit rand på ovansidan. Den har små vita blommor som bara är utslagna vid solsken. Blommar på försommaren. Arten har sitt huvudsakliga utbredningsområde i Europa och delar av Asien. Även denna art finns förvildad här i landet. Härdig i hela landet.

Ornithogalum umbellatum & O. nutans 870

 O. umbellatum & O. nutans

Tillbaka

Denna sajt använder cookies