Oenethera

 

Oenethera, nattljus tillhör familjen dunörtsväxter (Onagraceae) och är ett släkte med över hundra arter ettårig, tvååriga samt fleråriga örtartade perenner. De kommer från Amerika. De trivs bäst i ett soligt läge i en väldränerad jord. Nattljus kan förökas med frö, sticklingar och genom delning.


O. laciniata (syn. Raimannia laciniata, O. mexicana), fliknattljus, kommer från östra USA och norra Mexiko men finns förvildad på många andra håll. Den förekommer både som ettårig (annuell) och kortlivad perenn. De smalt avlånga bladen är håriga och blommorna är ljusgula. Den breder ut sig och kan bli drygt 1,5 m i diameter. Torktålig.

Oenothera laciniata m.l. (Forest & Kim Starr)

O. laciniata (foto: Forest & Kim Starr)

 

O. missouriensis, storblommigt nattljus, är en perenn art som kommer från USA. Den har pålrot, smala lansettlika blad och blir bara knappa 2 dm hög. Blommorna är ganska ljust gula. Härdig i större delen av landet.

O. tetragona, gullnattljus, kommer även den från USA. Påminner mycket av den förra beträffande både blad och blommor men den blir mycket större, upp till 7-8 dm hög. Härdig i större delen av landet.


 Tillbaka

Denna sajt använder cookies