Nepeta, nepeta, tillhör familjen kransblommiga växter (Lamiaceae syn. Labiatae). Det finns runt 250 arter i släktet som består av ett- och fleråriga växter. De är ofta aromatiska. Bladen som sitter motsatta är ofta lansettformade samt tandade. I allmänhet vill de ha en väldränerad jord i ett soligt läge. De återfinns i Europa, Asia och Afrika. Nepeta kan förökas med frö, sticklingar och genom delning.
N. cataria, kattmynta, är en förvildad art i Sverige. Dess ursprungliga hemvist är okänd då den har naturaliserat sig på många håll i världen i modern tid. Denna upprätta perenn kan bli upp till metern hög och har vita blommor i toppen. Bladen är brett lansettlika och tandade i kanten. Den används som medicinalväxt samt som smaksättare i mat och drycker. Det finns två varieter: v. cataria och v. citriodora.
N. cataria (fr. Wikipedia, foto: Jon Sullivan)
N. grandiflora, blånepeta, blir inte fullt så hög som N. cataria. På de upprätta håriga stjälkarna sitter de avlånga och tandade bladen. Blommorna är blå till blåvioletta. Dessa kommer under högsommaren. Arten kommer från Kaukasus och kan påträffas förvildad på sina håll här i landet. Härdig till minst zon III.
N. sibirica, praktnepata eller stor drakblomma, är en drygt halvmetern hög perenn med grågröna smalt lansettlika blad och blåa till blåvioletta blommor. Blommar ofta på högsommaren till långt inpå sensommaren. Härdig till zon IV.
Denna sajt använder cookies