Meconopsis

 

Meconopsis, bergsvallmo, tillhör familjen vallmoväxter (Papaveraceae) och innehåller drygt ett fyrtiotal arter som kommer från Asien. Det finns både ettåriga, tvååriga och perenna arter. En del är monokarpa. Bladen som sitter i rosett är håriga. Generellt vill dessa växter ha en kalkfattig men hyggligt väldränerad jord i halvskugga. Förökas med frö och delning. Nedanstående arter är perenna.


M. betonicifolia, blå bergsvallmo, är en perenn art som dock  ibland dör efter första blomningen och frösättningen (monokarp). Den kan bli drygt meterhög och har stora avlånga håriga blad och blå blommor. Det finns dock en vitblommig form. Blommar vanligen under högsommaren. Blommorna är ca 5 cm i diameter. Härdig till zon VII.

Meconopsis sp. 870

M. betonicifolia?

 

M. cambrica, engelsk vallmo, är en gulblommig europeisk art med parflikiga blad. Den blir 4-5 dm hög. Blommar i regel under hela sommaren. Blommorna är ungefär lika stora som hos den förra arten. Förekommer förvildad på sina håll här i landet. Kan bli ogräsartad. Dock är den relativt kortlivad. Härdig till zon VII.


M. grandis, lila bergsvallmo, är en storväxt art som kan bli drygt  metern hög. Påminner mycket om M. betonicifolia men har mindre blommor. Dessa är i regel blå men kan även tona i blåviolett. Blommar i regel under juni-juli. Härdig till zon III.

M. quintuplinervia, blåklockvallmo, är en mindre art som sprider sig med underjordiska utlöpare. Den har avlånga lansettformade blad som kan tona i brunt. Blommorna är blåa till blåvioletta. Härdig i stora delar av landet.

 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies