Mahonia

 

Mahonia är ett släkte med städsegröna buskar som tillhör familjen berberisväxter (Berberidaceae). Släktet omfattar ett sjuttiotal arter och kommer från Asien och Amerika. De är parbladiga. Föredrar en någorlunda väldränerad jord. Mahonia är i regel skuggtoleranta. Undantag finns. Förökas med frö och sticklingar.


M. aquifolium, mahonia, är den arten som är vanligast i svenska trädgårdar och det är också en av de härdigaste arterna. Den trivs bra i skuggiga lägen men klarar även lite mera soliga och är inte speciellt kräsen på jord, bara den är hyffsat väldränerad. Denna arten kallas ibland för nordens mimosa. Förekommer sällsynt förvildad i Sverige. Arten kommer från västra Nordamerika. Härdig till zon IV el. V.

Mahonia aquifolium 570.1

M. aquifolium

 

M. bealei, kinesisk mahonia, är enmycket attraktiv buske med exotisk prägel. Den har blad som består av dryga tiotalet tandade småblad. Bladen blir nära halvmetern långa och är grågröna med blå anstrykning på ovansidan och ljust gulaktiga på undersidan.Blommorna kommer sent på säsongen och är små, gula och sitter på upprätta blomställningar. De små bären är blåsvarta. Arten kommer från Kina. Räknas ibland som en variant av M. japonica. Härdig i zon I och ev. zon II.

M. japonica, japansk mahonia, är mycket lik M. bealei och även ungefär lika härdig.

Mahonia japonica

M. japonica

 


 Tillbaka

Denna sajt använder cookies