Lysimachia

 

Lysimachia, lysingar, är ett släkte som numera hör till familjen ardisiaväxter (Myrsinaceae.) Tidigare har tidigare räknats till familjen primulaväxter (Primulaceae). Det rör sig mest om perenner som är antingen upprätta eller nedliggande. Dock finns det även halvbuskar i släktet. Deras blad sitter motsatta eller i krans. Släktet består av närmare 200 arter och de flesta har sin hemvist på norra halvklotet. Dessa växter är i allmänhet känsliga för torka och bör därför inte planteras i alltför väldränerad jord. De trivs oftast i halvskugga eller full sol.


L. atropurpurea, purpurlysing, är en vacker art med silverkatigt gröna blad och mörkt röda blommor i toppen. Denna upprättväxande art blir runt halvmetern hög. Blommor vanligen under högsommaren.

L. nummularia, penningblad, är en krypande art med nästan runda spetsiga blad. Blommorna är gula och sitter solitärt. Den blommar under sommaren. Arten revar sig och bildar mattor och är en bra marktäckare. Penningbladet  är vildväxande i Europa inklusive Sverige.

Lysimachia nummularia 570.1

L. nummularia

 

L. punctata, praktlysing, är en europeisk art som har förvildat sig i Sverige. Arten är snarlik strandlysingen och kan bli meterhög och har äggrunda till lansettformade blad. Blommorna är ca 3 cm i diameter och gula. Blommar i regel på högsommaren. Blommar i regel i juli-augusti. Härdig i hela landet.

Lysimachia punctata 570.1

L. punctata


L. vulgaris, strandlysing eller videört, växer vild i syd- och mellansverige. Förövrigt återfinns den i stora delar av övriga Europa och Asien Denna upprättväxande perenn har gula blommor. Bladen sitter vanligen i kransar.

Lysimachia vulgaris 870

 L. vulgaris

 Tillbaka

Denna sajt använder cookies