Lysichiton

 

Lysichiton, skunkkallor, tillhör familjen kallaväxter (Araceae) och består endast av två  Det är nervissnande perenna växter med krypande jordstam och långa och rätt smala blad i rosett. De växer i kärr, vid vattendrag och andra fuktiga platser. Odlas med fördel i dammar eller liknande. Förökas med frö.


L. americanus, skunkkalla, kommer från västligaste delen av Nordamerika, från mellersta Kalifornien och norrut till en bit upp i Alaska. Bladen är brett tunglika och kan bli upp till metern långa. Det gula hölsterbladet blir upp till drygt 4 dm stort. På blomkorgen sitter små gulvita blommor. Blommorna luktar lite kvalmigt och sötaktigt. Den blommar i regel tidigt på säsongen samtidigt som bladen utvecklas. Kan hybridisera med nedanstående art. Skunkkallan finns förvildad på sina håll i södra Sverige. Den har även förvildad sig på andra håll i Europa. Härdig åtminstone till zon III.

Lysichiton americanus 870 W

L. americanus (fr. Wikipedia, foto Martin Bravenboer)


L. camtschatcensis, vit skunkkalla, kommer från Ostasien. Den påminner mycket om den förra men har vitt hölsterblad. Blommorna saknar nästan doft på denna art. Den vita skunkkallan kan påträffas förvildad på en del platser i den sydvästra delen av landet. Härdig i stora delar av landet.

Lysichiton camtschatcensis 870  W

L. camtschatcensis 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies