Lonicera

Lonicera, kaprifoler och try, är ett släkte som tillhör familjen kaprifolväxter (Caprifoliaceae)Det finns närmare 200 arter som är lövfällande eller städsegröna vedartade växter. De flesta är buskar med det finns även klätterväxter i detta släkte. Barken spricker ofta upp och flagnar. Bladen sitter motsatta. De nedre kronbladen på blommorna sitter sammanväxta. De återfinns på norra halvklotet och tre arter är vildväxande i Sverige. De flesta arter är relativt toleranta på jordens beskaffenhet men man bör dock undvika alltför torra och väldränerade sådana. De trivs i soliga lägen men många kan även klara halvskugga.


L. caprifolium, kaprifol, är en slingrande lövfällande europeisk buske eller lian. Bladen är elliptiska till formen, upp till decimetern långa och ungefär hälften så breda. ovansidan är glatt. Arten har gulvita blommor som är rödaktiga på utsidan. Snarlik L. periclymenum. Härdig till minst zon IV.

Lonicera caprifolium (teckn.) 870

L. caprifolium

 

L. henryi, vintertry, är en asiatisk städsegrön klätterväxt med långsmala läderartade blad som blir 7-9 cm långa och ca en fjärdedel så breda. Blommorna är rödorangefärgade. Blommar vanligen i juli-augusti. Växer långsamt i vårt klimat. Anses härdig till zon II.


L. nitida, myrtentry, är en upprättväxande städsegrön buske från Asien. Hos oss blir den vanligenbara meterhög medans den kan bli dubbelt så hög i naturen. Den har läderartade smalt elliptiska blad som kan bli upp till decimetern långa. Blommorna är vita. Den uppges härdig till zon II.

L. periclymenum, vildkaprifol, växer vild i Europa inklusive Sverige samt Turkiet och Nordafrika. Det är en slingrande lian som kan bli flera meter lång med elliptiska blad. Lövfällande. Blommorna sitter i samlingar och är gulvita med rödviolett utsida. Blommar under högsommaren. Väldoftande. Det finns flera kultivarformer. Härdig till minst zon IV.

Lonicera periclymenum 570.1

L. periclymenum 

 

 

L. tatarica, rosentry, är en lövfällande buske som kan bli upp till ca 4 m hög. Den har ovala blad som slutar i en spets. Dessa kan bli upp till 6-7 cm långa och en tredjedel så breda. Blommorna är vanligen mörkrosa till röda men även vita förekommer. Tre olika varieteter har beskrivits. Det finns ett större antal kultivarer av arten. Arten växer vild i Osteuropa och bort till Centralasien. Härdig till zon VII.

Tillbaka

Denna sajt använder cookies