Ligustrum

 

Ligustrum, liguster, tillhör familjen syrenväxter (Oleaceae) och består av närmare 50 arter.
De kommer från Europa, Asien samt Nordafrika och Australien. Släktet består av lövfällande och städsegröna träd och buskar. Bladverket är i regel tätt. Bladen är enkla, har relativt korta bladskaft och sitter motsatta. Blommorna är små och sitter i klasar. Frukten är ett bär. De är generellt ganska anspråklösa när det gäller jorden. Trivs bra i sol eller halvskugga. Förökas med frö eller vintersticklingar.


L. obtusifolium, japansk liguster, är en lövfällande buske från Ostasien.  Den blir i regel 2-3 m hög. Den har ovala till något lansettlika blad som blir upp till 7-8 cm långa och runt en tredjedel så breda. Blommorna är vita. Härdig till zon IV. Tre underarter finns beskrivna: ssp. obtusifolium, ssp. microphyllum och ssp. suave.

L. ovalifolium, bredbladig liguster, är en  städsegrön eller halvt städsegrön buske från Japan. Busken kan bli upp till 4-4,5 m hög i ett gynnsamt klimat. Den har ovala blad. Blommorna är vita och bären nästan svarta. Används ofta som häckväxt. Härdig till zon II (III). I handeln förekommer ett antal olika kultivarer. Kultivaren ’Aureum’ har gulvariegerade blad. Den är endast härdig i zon I och ev. skyddade lägen i zon II.

L. vulgare, liguster, är en lövfällande eller halvt städsegrön buske. Den förekommer vild här i landet och återfinns även på andra håll i Europa samt i Nordafrika och sydvästra Asien. Busken blir vanligen upp till 3 m hög men kan bli än större i gynsamma klimat. Bladen är ovala till lansettlika och blir upp till 6-7 cm långa och knappa tredjedelen så breda. De små blommorna är vita och bären nästan svarta. Används likt ovanstående art ofta som häckväxt. Ett stort antal kultivarer finns i handeln. Några exempel är ’Aureum’ som har gulvariegerade blad, ’Buxifolium’ som har mindre och ovala blad samt  ’Lodense’ som är en dvärgbuske. Arten har förvildat sig i bl.a. Nordamerika. Härdig till zon IV.

Ligustrum 570.1

 L. vulgare


Tillbaka

Denna sajt använder cookies