Lamium

 

Lamium, plister, tillhör familjen kransblommoga växter (Lamiaceae syn. Labiatae). Det är ett släkte med runt 40-talet arter från Europa, Nordafrika och Asien. De är antingen ettåriga eller perenna. Nedanstående arter är perenna. Bladen sitter motsatta på en fyrkantig stjälk. I vinklarna mellan bladen sitter de ganska stora blommorna. Dessa är läppformade.


L. album, vitplister, är en ört som kan nå halvmetern i höjd. De skaftade bladen är ovala, spetsiga i änden samt tandade. Blommorna är som det botaniska namnet antyder vita. Det är en europeisk art som förekommer vild i södra och mellersta Sverige.

Lamium album (teckn.) 870

L. album

 

L. galeobdolon (syn. Lamiastrum galeobdolon), gulplister, är även den en europeisk art som förekommer vild i södra och mellersta Sverige. Det finns fem underarter av beskrivna. Det är en krypande, städsegrön art som revar sig. Bladen är äggrunda, spetsiga i änden och ganska grovt tandade. Blommorna är ljusgula.

L. orvala, nässelplister el. kungsplister, är en drygt halvmeterhög art från Sydeuropa. Bladformen på minner om den ovanstående artens och blommorna är rödvioletta. Dock finns det en vitblommig form. Blomningstiden är i regel under juni och juli. Trivs bra i sol eller halvskugga. Härdig åtminstone till zon IV.


Tillbaka

Denna sajt använder cookies