Kalmia

 

Kalmia, kalmia, tillhör familjen ljungväxter (Ericaceae) och är ett litet släkte med 8 arter städsegröna buskar. Alla arter utom en kommer från Nordamerika. De har läderartade lansettformade blad som sitter strödda. Blommorna är små och skålformade. De vill likt de flesta rhododendron ha en kemiskt sur jord. De trivs bra i sol eller halvskugga. Förökas med frö och sticklingar. Det kan vara svårt att få sticklingarna att rota sig. 


K. angustifolia, smalbladig kalmia, är en upprätt buske som i naturen kan bli upp till 1,5 m hög men oftast lägre. Ibland blir den bara några decimeter hög. Den har avlånga lansettlika läderartade blad och ljust rödvioletta blommor.Arten har sitt utbredningsområde i östra kanada och USA. Två varieteter finns beskrivna: v. angustifolia och v. carolina. Det finns också ett antal kultivarer. Plantor som härstammar från den nordligaste delen av dess utbredningsområde är mycket härdiga.

K. latifolia, bredbladig kalmia, härstammar från östra USA och har som namnet antyder bredare blad än den förra arten. I naturen kan den i sällsynta fall bli trädlik och över 10 m hög. Blommorna är mörkt rosa. Föredrar en sandig väldränerad jord.

Kalmia latifolia 870

K. latifolia


K. polifolia, tuvkalmia, har sitt utbredningsområde i stora delar av kanada samt nordöstra USA. Det rör sig om en upprätt buske som kan bli meterhög i sin hemmamiljö. Hos oss blir den inte lika stor. Den har ganska smala läderartade blad och rosa blommor. En mycket härdig art.


 Tillbaka

Denna sajt använder cookies