Jovibarba

 

Jovibarba tillhör familjen fetbladsväxter (Crassulaceae) och brukar ofta kallas likt Sempervivum för taklökar. De är nära släkt med dessa men har markant annorlunda blommor. De är klockformade och har fem petaler (kronblad). Sempervivum har betydligt fler. Efter blomningen dör rosetten. Odlas i regel på samma sätt som Sempervivum d.v.s. en mycket väldränerad jord i ett soligt läge. I dag räknar man att det bara rör sig om 2 eller 3 arter som kommer från bergstrakter i södra Europa. J. globifera förökas med frö eller utlöpare medan  J. heuffelii förökas med frö och delning.


J. globifera, är en mycket variabel art som bildar ihoptryckta klot bildade av suckulenta blad som sitter i rosett. Ett antal underarter är beskrivna. Den förökar sig med utlöpare som ramlar av och rotar sig. Blommorna är vita eller mycket ljust gula och klockformade och sitter på en hög blomställning. Det finns många kultivarer i odling.

Jovibarba globifera 570.1

J. globifera

 

J. heuffelii, påminner mycket om en Sempervivum. Denna art får inga utlöpare utan förökar sig genom att rosetterna delar sig. Blommorna är ljusgula. Det finns en stor mängd kultivarer.

 J. heuffelii

 


Tillbaka

Denna sajt använder cookies