Iris

Iris sp. 870.2

Iris, iris, tillhör familjen irisväxter (Iridaceae). Släktet består av flera hundra arter som växer på norra halvklotets tempererade delar. Detta släkte delas vanligen upp i olika grupper beroende dels på de övervintrande organen, dels efter blommans utseende. De övervintrande organen kan vara rhizomer eller rotknölar. Blommorna kan delas upp i skäggfria och skäggbärande. Irisar med rhizomer vill ha relativt torra förhållanden, medans de med rotknölar ofta används som dammväxter. Irisar vill ha ett soligt läge.


I. aphylla, påskiris, härstammar från södra Europa och Mindre Asien. Det är en liten art med friskt gröna blad och  blåvioletta blommor. Härdig till zon VI. Hör till gruppen skäggbärande irisar och vill ha relativt torra förhållanden.

I. bucharica, bokharairis, är en knölbildande art som likt vintergäckiris bör ha en torr sommarvila. Arten har breda blad och ljusgula blommor. Härdig till zon IV.

I. chamaeiris, dvärgiris, kommer från alperna och blir bara runt decimetern hög. Blommorna är violetta. Blommar tidigt på våren. Skäggbärande. Odlas som föregående. Härdig till zon VI.

I. danfordiae, vintergäcksiris,är en knölbildande art som behöver en torr vila på sommaren efter att den har blommat klart och bör därför tackas med en takpanna e.d. Blommorna är gula. Härdig till zon III åtminstone.

I. histrioides, snöiris, är också en knölbildande art som vill ha det lite fuktigare. Den har ganska ljust blåa blommor. Härdig till zon III åtminstone.

I. pseudacorus, gul svärdslilja, är en inhemsk art som normalt växer i vatten. Den kan bli meterhög och har gula blommor.

Iris pseudacorus 870

I. pseudacorus?

 

I. reticulata, våriris, är även den en knölbildande art som vill ha det fuktigt. Blommorna är blå eller violetta med en gul fläck. Arten blir ca 15 cm hög. Bladen är smala och upprättväxande. Blommar mycket tidigt, ibland redan i slutet av februari i Sydsverige. Härdig till zon III.


I. sibirica, strandiris, är en fuktighetsälskande art med långa smala blad och blåa blommor. Härdig till zon V.


I. x germanica,
trädgårdsiris, är en mycket variabel hybrid som finns i en mängd blomfärger.
Den kan bli nära metern hög. Föredrar torra förhållanden och är härdig i hela landet.

 

 

Iris sp. 870

Iris sp.

Tillbaka

Denna sajt använder cookies