Incarvillea

 

Incarvillea, Inkarvillea tillhör familjen katalpaväxter (Bigniniaceae). Släktet består av ett femtontal arter som kommer från centrala och östra Asien. Det rör sig om perenna örter med pålrot. Blommorna är stora och trattformiga. De odlas i en väldränerad jord i ett soligt läge. Blir det för blött på vintern kan rötterna lätt ruttna. Får man dessa problem kan det vara idé att dränera av mera och/eller täcka marken med t.ex. takpannor på hösten. De är i allmänhet härdiga i nästan hela landet. Förökas med frö eller genom delning. Delningen bör göras på sensommaren.


I. compacta, rosettinkarvillea, är en kinesisk art som bara blir runt 3 dm hög. Den är parbladig och bladen består av drygt tiotalet  avlångt elliptiska småblad. De förhållandevis stora blommorna är rödvioletta.

I. delavayi, roseninkarvillea, är en kinesisk art med vackert mörkrosa ca 5 cm stora blommor.
Bladen är uppbyggda av många avlånga och tandade småblad. Plantan kan bli 40-50 cm hög.

I. emodi, som växer i Himalaya är en vacker art med rosa blommor med gult svalj. Stammen är ogrenad och upp till halvmetern hög. De mörka bladen är uppdelade av ett tiotal ovala och tandade småblad.  Den blommar på våren. Denna art är troligtvis något ömtålig och bör täckas på hösten vid barfrost.

Incarvillea emodi (teckn.) 870

I. emodi

 

I. mairei, praktinkarvillea, påminner mycket om I. delavayi men har större blommor och hela blad. Dessa är nästan runda. Plantan blir ca 40 cm hög. Den växer vild i Kina. Blommar vanligen i juni-juli. Härdig till zon VI.


Tillbaka

Denna sajt använder cookies