Ilex

 

Ilex, järnekar,tillhör familjen järneksväxter (Aquifoliaceae). Det är ett stort släkte innehållande flera hundra arter. Det rör sig om städsegröna och lövfällande träd och buskar. De återfinns på många håll i världen, både i de tempererade och subtropiska zonerna. Bladen sitter strödda och är ofta läderartade eller celluloidartade och hela eller tandade. De enkönade blommorna sitter oftast enstaka eller flera i små samlingar. De växer bra i både väldränerade sandjordar som mera ordinära trädgårdsjordar. De trivs bra i både sol och halvskugga. Förökas med frö och sticklingar. Sticklingarna kan ta lång tid på sig innan de får rötter.


I. aquifolium, järnek eller kristorn, är en stor buske eller litet träd som ibland når 20 m höjd.
Den växer vild i Europa, Mindre Asien och Nordafrika, men ej i Sverige. Dock har den funnits vild i Bohuslän under 1800-talet. Bladen är 5-8 cm långa och ungefär hälften så breda. De är även grovt tandade. Denna tandning kan försvinna på stora exemplar. De små blommorna är vita och bären är röda. Långsamväxande. Det finns ett antal kultivarer i odling, bl.a med variegerade blad och avvikande bladformer. Härdig till zon II.

Ilex aquifolium ´variegata´ 570.1

I. aquifolium variegata

I. crenata, japansk järnek, är en mindre buskartad järnek från Ostasien. Bladen är mindre än hos den förra arten och är ovala med en fin tandning. Frukterna är svarta. Arten är troligen ungefär lika härdig som den vanliga järneken.


I. opaca, amerikansk järnek, är en art som påminner mycket om den vanliga järneken, I. aquifolium. Arten har röda bär. Långsamväxande. Den förekommer vild i sydöstra USA. Den kan i hemlandet bli över 20 m hög men betydligt lägre hos oss. Bör kunna klara sig till zon II i Sverige.

Ilex opaca 870

 I. opaca

 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies