Hypericum

 

Hypericum, hyperikum, tillhör familjen johannesörtsväxter (Hypericaceae) och består av nära 400 arter och återfinns på de flesta platser på jorden. Det finns både ettåriga som perenna örter, buskar samt träd. Bladen är enkla och sitter motsatta. Blommorna är femtaliga. Odlas bäst i en väldränerad jord i halvskugga eller sol. Förökas med frö och sticklingar och ibland rotskott.


H. calycinum, prakthyperikum, är en städsegrön halvbuske från Sydeuropa som bara blir 2-3 dm hög. Skjuter rotskott och bildar med tiden stora samlingar. De mörkgröna bladen är smalt ovala och upp till 7-8 cm långa. Blommorna är gula och 6-7 cm i diameter. Blommor under hög- och sensommaren. Fäller bladen vid stark kyla. Härdig till minst zon II.

Hypericum calycinum 870

H. calycinum

 

H. hookerianum, är en städsegrön kinesisk art som vanligen bara blir meterhög hos oss. Bladen påminner om de på prakthyperikum både när det gäller färg, form och storlek. Blommorna är även här stora och gula. Blommar relativt sent på säsongen. Kan fälla bladen vid stark kyla. En vanlig kultivar är ’Hidcote’ som är härdig till zon III. Kallas vinterhyperikum.

H. patulum, är en asiatisk städsegrön buske på upp till 1 m höjd här i landet. Bladen är mörkgröna, ovala till lansettformade och upp till ca 5 cm långa och ungefär tredjedelen så breda. Blommorna är gula. Den är dåligt härdig och kan frysa tillbaka även i zon I kalla vintrar.

Hypericum patulum 570.1

 H. patulum

 


H. perforatum, äkta johannesört, är en perenn ört med krypande jordstam. De upprätta stjälkarna blir 60-70 cm höga. Bladen är elliptiska till formen och har rundad topp. Blommorna som sitter i toppen är ljusgula och kommer under högsommaren och hösten. Växten används som medel mot depression samt för att krydda brännvin. Det är en europeisk art som även växer här i landet.

Hypericum perforatum 871

H. perforatum

 Tillbaka

Denna sajt använder cookies